Knjiga
Praško pokopališče
Izvirnik:
Il cimitero di Praga (2010)
Il cimitero di Praga
Prevod: Vasja Bratina
Založba: Mladinska knjiga, 2012
Zbirka: Roman
trda vezava, 563 str.
Mere: 23x14,5 cm, 898 g
ISBN: 978-961-01-2277-7
Cena: 34,96 €
Založnik o knjigi
Zgodovina, ki se bere kot roman. Roman, ki se bere kot prikrita zgodovina.

Tajne službe, dvojni vohuni, izdajalski častniki, grešni duhovniki. Torino, Palermo, Pariz. Prostozidarji, garibaldinci, karbonarji, mazzinijevci. Histerična satanistka, opat, ki dvakrat umre, po krivem obsojeni Dreyfus. Nekaj mrtvakov v pariškem odtočnem kanalu. Ponarejena listina Protokoli starih sionskih modrecev. Pariška komuna, hudodelci, izdelovalci bomb. Umetne brade, lažni notarji, satanistične bratovščine, črne maše. Bizarni spolni odnosi.

Nenavadni dr. Froide.

To je 19. stoletje. Med vsemi pa križari genialni ponarejevalec in lažni stotnik Simone Simonini, spletkari, se udinja raznim gospodarjem, si rešuje kožo, sovraži Jude, ponareja listine, spreminja identiteto in se sprašuje »Kdo sem jaz?«. Vse osebe v Praškem pokopališču razen Simoninija so v resnici živele in počele, kar počnejo v romanu. Pa tudi glavni junak počne stvari, ki so bile v resnici storjene, le da so bile v resničnosti verjetno delo različnih oseb. Morda pa tudi ne; kdo bi zagotovo vedel …
Recenzija Bukla
Dobrih trideset let je minilo, odkar je Umberto Eco (1932), italijanski semiotik, filozof, esejist in literarni kritik, izdal srednjeveško kriminalko Ime rože (1980), s katero je takoj zaslovel. Zaradi nje so bili tudi vsi njegovi naslednji romani (Foucaultovo nihalo, Otok prejšnjega dne, Baudolino in Skrivnostni otok kraljice Loane), pa tudi neleposlovne, strokovne knjige, deležni veliko pozornosti. Vse romane imamo prevedene v slovenščino, zdaj pa je izšel tudi slovenski prevod njegovega šestega romanesknega dela, Praško pokopališče, iz leta 2010, v katerem spet pademo v ecovsko prepoznavno eklektično mešanico zgodovinskega romana in kriminalne srhljivke. Čas dogajanja je tokrat konec devetnajstega stoletja, ko se je porajala psihoanaliza, v Evropi pa so se kovale mnoge zarote. Resnični zgodovinski dogodki so tako vtkani v dnevniško pripoved glavnega in edinega izmišljenega lika, ponarejevalca in lažnega stotnika Simoneja Simoninija. Praško pokopališče je roman, s katerim bo Eco svoje navdušence spet potegnil globoko v svoja nedrja in jih izpustil šele na zadnji strani.
Samo Rugelj; Bukla 81

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.