Knjiga
Resnice in laži o hrani
Z izvorno prehrano do boljšega zdravja in primerne telesne teže
Izvirnik:
Istine i laži o hrani; Izvornom prehranom do boljeg zdravlja i primjerene tjelesne težine (2012)
Istine i laži o hrani
Prevod: Jakob Rado Vouk
Založba: Ara, 2013
mehka vezava, 246 str.
Mere: 12,5x19,5 cm, 242 g
ISBN: 978-961-6861-20-5
Spletna cena: 19,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Desetletja smo, po nasvetih »priznanih« strokovnjakov, jedli tako, da so se med ljudmi razširili rak, diabetes in vrsta drugih »civilizacijskih« bolezni. Ta knjiga vam predstavlja odkritja, ki dokazujejo, da:
- ni nobenega znanstvenega dokaza o škodljivosti maščobe in holesterola,
- je kampanja proti holesterolu največja prevara dvajsetega stoletja,
- nasičene maščobe iz hrane živalskega izvora ne povzročajo srčnih bolezni niti drugih kroničnih civilizacijskih bolezni,
- je debelost bolezen pretiranega nabiranja maščobe, ki ni odvisna od čezmernega uživanja hrane in pomanjkanja telesne aktivnosti, ampak od neravnovesja v hormonskem uravnavanju maščobnega tkiva in presnove maščobe,
- je inzulin primarni regulator nabiranja maščobe, neposredni povzročitelj debelosti pa so ogljikovi hidrati, ki spodbujajo izločanje inzulina,
- bolezni srca in ožilja niso povezane z vnosom nasičenih maščob s hrano; pravi vzrok teh bolezni so kronična vnetja v arterijah, ki nastajajo zaradi pretiranega vnosa sladkorja, škroba in rastlinskih olj, bogatih z maščobnimi kislinami omega-6,
- kolikor več industrijsko predelane hrane zaužijemo, toliko bolj iz dneva v dan spodbujamo nastajanje vnetij, saj človeško telo ni ustvarjeno za industrijsko predelana živila, polna sladkorja, škroba in olja z maščobnimi kislinami omega-6,
- poznamo samo en način odvračanja teh vnetnih stanj, to je povratek na hrano v njeni izvorni obliki.
Ko boste prebrali to knjigo, boste obrnili nov list v svojem življenju. Prva država, ki ljudem svetuje uživanje hrane po nasvetih v tej knjigi, je Švedska.

Recenzija Bukla

Desetletja stare mite o škodljivosti holesterola in nevarnosti maščob živalskega izvora so v zadnjih letih ovrgle že mnoge študije in raziskovalci iz različnih držav (med prvimi sta bila gotovo Loren Cordain in prek njega popularnejši Robb Wolff /Paleorecept/). Ena od zagovornic peleoprehrane pa je tudi Hrvatica Anita Šupe, ki je iz nutricistike diplomirala na Švedskem, kjer tudi živi in dela. Avtorica že več let redno piše blog o zdravi prehrani in na teh prispevkih temelji tudi pričujoča knjiga. Z razumljivimi prispevki o človekovi izvorni prehrani, dvoreznem meču žit, o nevarnostih sladkorja in ogljikovih hidratov, o delovanju inzulina in s številnimi konkretnimi nasveti za izboljšanje zdravja dokazuje, da je klasična piramida zdrave prehrane dejansko obrnjena na glavo. Če vas zanima naravna (neprocesirana) prehrana, ki lahko pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže ali LCHF (Low Carb High Fat), kot so zmanjšani vnos ogljikovih hidratov in povečani vnos maščob prvi poimenovali menda na Švedskem, potem je ta knjiga več kot primerno branje za vas.

Renate Rugelj; Bukla 105-106

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.