Knjiga
Mavrična maškarada
Ilustracije: Alenka Spacal
Urejanje: Brane Mozetič
Založba: ŠKUC, 2013
Zbirka: Lambda
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 28 str.
Mere: 21,5x30 cm, 463 g
ISBN: 978-961-6751-66-7
Cena: 18,00 €
Založnik o knjigi

Sredi oljčnega gaja pripravljajo živali zabavo v maskah, na kateri se bodo preoblačile v različne spole. Nekatere se bodo našemile v nasprotni spol, druge bodo oponašale svoj spol ali si nadele kostume, ki bodo razkrivali več spolov hkrati. Na maškaradno rajanje je povabljena tudi želva, ki ne pozna svojega spola. O različnih spolih in poigravanju s preoblekami razmišlja med dogodivščinami z veverico, srno, polžem, črnoglavko, zajcem, deževnikom in pikapolonicama. Želvi se na plesišču sredi karnevalske jase naenkrat zazdi, da je k spolom najbolje pristopiti igrivo. Takrat ji pomežikne sreča ...

Avtorska slikanica ob igrivi metaforiki preoblačenja spodbuja k premisleku o mnoštvu spolov. Besedilo pravljice, ki je otrokom lahko v oporo pri doživljanju lastnega spola, spremljajo izvirne avtoričine ilustracije.

Alenka Spacal (1975) deluje kot umetnica in teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2010 sodeluje z Lezbično-feministično univerzo (ŠKUC, AKC Metelkova). Avtoportrete (2003-2005), ki jih je z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe, je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Na 10. slovenskem bienalu ilustracije v Galeriji Cankarjevega doma (2012) sta bili razstavljeni dve njeni ilustraciji iz avtorske slikanice Mavrična maškarada.

Recenzija Bukla

Želva prejme vabilo na mavrično maškarado, na kateri se bodo gozdne živali preoblačile v različne spole. A kako naj se našemi, če sploh ne ve, kakšnega spola je? Avtorica z veliko mero nežnosti, vedrine in humorja potrpežljivo spodjeda trdovatno prepričanje, da je spol samo biološko dejstvo – črnoglavka je ptič pevec, pa čeprav se njegovo ime konča na a, polž je dvospolnik, zajec pa pedantno obeša perilo četudi je fant. In če je (družbeni) spol le priučena maska, ki si jo nadanemo, ga lahko tudi zamenjamo ali preprosto odložimo. In tako gole nas najde ljubezen.

Maša Ogrizek; Bukla 91-92

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.