Knjiga
Biovrt za začetnike
Osnove in praktični nasveti
Izvirnik:
Die Biogarten für Einsteiger (2012)
Die Biogarten für Einsteiger
Prevod: Miriam Drev
Urejanje: Renata Vrčkovnik
Založba: Modrijan, 2013
mehka vezava, 127 str.
Mere: 22x16,5 cm, 324 g
ISBN: 978-961-241-731-4
Spletna cena: 19,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Knjiga Biovrt za začetnike je praktičen vodnik za vrtnarje, ki želijo svoj vrtiček obdelovati po naravnih metodah, brez kemičnih sredstev, hkrati pa na svojem malem prostoru pridelati zdrav in bogat pridelek, s katerim se bo vso sezono hranila celotna družina.
V knjigi nam avtorica predstavi štiri osnovna pravila, ki jih moramo upoštevati pri biovrtnarjenju: kompostiranje, s katerim ohranimo tla živa, rodovitna in zdrava; naravno gnojenje, ki dovaja dodatne hranilne snovi, kjer je to potrebno; zastiranje, ki spodbuja življenje v tleh ter ohranja prst vlažno in rahlo; sajenje mešanih kultur – ugodno sosedstvo rastlin namreč spodbudi zdravo rast rastlin ter odžene škodljivce in bolezni.
Ta pravila pa, kot ugotavlja avtorica, znana nemška biovrtnarka, niso posebej alternativna in nova, saj so jih v vaških vrtovih uporabljali že v prejšnjih stoletjih.
V posameznih poglavjih spoznamo naravne metode obdelovanja v zelenjavnem, zeliščnem, sadnem in cvetličnem vrtu.

Recenzija Bukla

Če se želite uspešno preizkusiti v biovrtnarjenju, morate upoštevati štiri osnovna pravila. Kompostiranje, da bodo tla ostala živa in zdrava. Naravno gnojenje, za dovajanje dodatnih hranilnih snovi. Zastiranje za dodatno spodbudo življenja v tleh in ohranjanje vlažne in rahle prsti. Sajenje mešanih kultur za vzpodbujanje zdrave rasti in odganjanje škodljivcev z ugodnim sosedstvom. Vse kaže, da se prastara vrtna kultura brez uporabe kemičnih sredstev z dragocenimi izkušnjami naših babic vrača tudi v moderne vrtove in sadovnjake.

Renate Rugelj; Bukla 91-92

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.