Knjiga
Na/pol
Urejanje: Andrej Blatnik
Založba: Cankarjeva založba, 2013
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 343 str.
Mere: 20,5x14,5 cm, 532 g
ISBN: 978-961-231-946-5
Cena: 29,95 €
Založnik o knjigi

Svet romana Na/pol je razrezan svet brez skupnega. Komunikacija je onemogočena, viri informacij razdrobljeni. Posameznik je prisiljen, da ga v celoti misli sam. Evan na daljnem vzhodu postavlja gledališko predstavo in skuša zapolniti razpoko, skozi katero mu vztrajno pronica spomin na izgubljeno ljubezen. Kras je izgubil na volitvah, počasi pa izgublja tudi nadzor nad lastno družino. Zojo je na daljnem vzhodu poezija napravila slavno, a slava ne prinaša več ugodnosti civilizacije, temveč zgolj pozornost ljudi.

Jasmin B. Frelih (1986) študira primerjalno književnost in zgodovino. Kratke zgodbe, eseje in prevode je objavil v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in Idiot, pri kateri tudi urednikuje.

Recenzija Bukla

Tri zgodbe, slogovno in besedilno povsem različne, dajejo bralcu že na začetku slutiti, da je stopil v prav poseben svet, kjer ni vse tako, kot mora biti. Nasprotno, v tem svetu prevladujejo eksistencialna beda, strah, jeza in bolečina, obilo stvari je neizrečenih ali nepojasnjenih. Ves ta kaos, ki ga mladi avtor, študent primerjalne književnosti in zgodovine, še potencira z besednimi igrami in nedokončanimi stavki, simbolizira sodobni svet. Svet, v katerem je marsikaj zgrajeno in izrečeno »na/pol«, svet »blefa« ter skrivanja za maskami predvidljivosti in priučenimi vlogami. Frelih, sicer avtor kratkih zgodb, esejev in prevodov, je s svojo prvo knjigo, v kateri na koncu premišljeno, pa tudi pomenljivo združi prej razrezane in odtujene posamezne svetove, dokazal obilo literarne spretnosti in znanja. Njegovo delo še zdaleč ni narejeno »na/pol«!

Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 93

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.