Knjiga
Gozdna kuhinja
Fotografije: Petra Kavšek
Založba: Kmečki glas, 2013
mehka vezava, 168 str.
Mere: 20x15 cm, 345 g
ISBN: 978-961-203-399-6
Cena: 12,50 €
Založnik o knjigi

Avtorica nas je navdušila že s knjigo o palačinkah, kjer je to jed povsem na novo predstavila.

Podobna uspešnica bo gotovo tudi Gozdna kuhinja, saj je zanjo vztrajno sama nabirala gozdne sadeže, preizkušala recepte, jih poslikala in pripravila knjigo. Predstavi nam preko 120 receptov, ki so vsi nekaj posebnega. V knjigi tako najdemo nove ideje za jedi iz sestavin nabranih v gozdu: gob, kostanja, čemaža, špargljev, bezga, gozdnega jagodičja, lešnikov, kopriv, čemaža, smrekovih vršičkov. Najprej nas poživi sprehod skozi gozd, nato še hrana, ki je naravna in je pogosto tudi ni moč kupiti. Nekaj receptov za pokušino:gobova juha s kostanjem, marele v omaki, puranovi zrezki s čemaževo skorjico,  kostanjeva omaka za testenine, domača nutela z lešniki, gozdna energijska ploščica, marmelada iz smrekovih vršičkov, bezgova panakota z limono, presna torta z gozdnimi sadeži,...Poleg receptov nam avtorica zaupa še druga koristna navodila, opozorila in male skrivnosti navdušenega nabiralca.

Recenzija Bukla

Ustvarjalna avtorica, ki se je v svet »knjižne kulinarke« prvič podala lani z recepti za palačinke in omlete, tokrat prinaša sveže ideje in nasvete za jedi iz gozdnih sadežev. Seveda nima v mislih le pečenih kostanjev, borovničeve marmelade in praženih gob, (čeprav je tudi tukaj zelo izvirna), pač pa ponuja celo paleto zdravih jedi iz narave. Okusno izgledajo njeni koprivni buhteljčki,  pita s čemažem, pa kostanjeva juha, špargljeva rižota, bezgova čežana in še marsikaj. Ne pozabi niti na sladice kot so kostanjev tiramisu, lešnikove kroglice in gozdne energijske ploščice. V priročni knjižici je tako zbranih okrog 120 receptov, ob njih pa nas avtorica prijazno opominja, da so sadeži narave neobremenjeni s škropivi, zelo zdravi in seveda zastonj.

Renate Rugelj; Bukla 93

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.