Knjiga
Hitrejši od strele
Izvirnik:
Faster than Lightening (2013)
Faster than Lightening
Prevod: Jernej Zoran
Urejanje: Branka Fišer
Založba: Učila International, 2014
Zbirka: Žepna knjiga
mehka vezava, 275 str.
Mere: 19x12,5 cm, 277 g
ISBN: 978-961-00-2085-1
Cena: 12,90 €
Založnik o knjigi

Najhitrejši Zemljan, jamajški atlet Usain Bolt, je svetovni fenomen in nepremagljiva športna ikona svoje generacije.

Odraščal je v oddaljeni jamajški vasici, svoj atletski talent pa je prvič razkril leta 2004, ko je izboljšal svetovni mladinski rekord. Od takrat njegovi tekmeci padajo kot domine, on pa kraljuje na prestolu športnega superzvezdnika, ki je osvojil šest zlatih olimpijskih medalj in izboljšal svetovne rekorde v teku na 100, 200 ter 4 x 100 metrov.

V knjigi Hitrejši od strele Bolt pripoveduje zgodbo o svoji olimpijski slavi in izzivih, s katerimi se je soočal v svojem neverjetnem življenju. Zaradi redke okvare hrbtenice bi skoraj končal kariero, leta 2009, ko je že bil najslavnejši športnik sveta, pa bi v avtomobilski nesreči skoraj izgubil življenje.

Knjigo prevevajo Usainova energija, samozavest in karizmatičnost, zaradi katerih se »jamajška strela« vedno znova znajde na naslovnicah in zaradi katerih je postal nesporni ljubljenec svetovnega športnega občestva.

Recenzija Bukla

Če trener Usaina Bolta (1986) nekega dne v letu 2007 ne bi predlagal, da naj se Usain intenzivneje posveti še teku na štiristo metrov, morda nikoli ne bi bili deležni veličastne kariere tega jamajškega tekača. Usain je to ponudbo namreč odločno zavrnil in namesto tega predlagal, da bi raje tekel še na sto metrov, kar bi dodal k svoji paradni disciplini dvesto metrov sprinta. Trener ni bil ravno za to, zato sta se hitro dogovorila naslednje: če bo sto metrov uspel preteči v 10,30 sekunde, lahko trenira to disciplino, drugače pa ne. Usain je hitro premetal decimalki (tekel je namreč 10,03 sekunde) in v naslednjih petih letih v teh dveh sprinterskih disciplinah (in v štafeti) osvojil vse, kar se je dalo osvojiti, od zlatih medalj do svetovnih rekordov. Seveda pa na začetku njegove poti vse skupaj ni blo videti tako perspektivno: bil je hiter, vendar precej previsok za klasičnega sprinterja, imel je povsem samosvoj in težko vodljiv značaj, poleg tega pa ga je pestila tudi skolioza, zaradi česar je imel med klasičnimi treningi pogosto hude bolečine. Sočna avtobiografija samozavestnega atleta, ki še ni rekel zadnje športne besede.

Samo Rugelj; Bukla 97-98

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.