Knjiga
Ajda/Buckwheat
Fotografije: Tomo Jeseničnik, ... [et al.]
Založba: Kmečki glas, 2014
trda vezava, 132 str.
Mere: 21,5x22 cm, 604 g
ISBN: 978-961-203-432-0
Spletna cena: 16,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Opisane so lastnosti, pridelava in posebnosti te starodavne poljščine, njena aktualnost in uporabnost. V sliki in besedi je predstavljenih  preko 50 receptov za sladice in druge jedi z ajdo. Celotno besedilo knjige je dvojezično: slovensko - angleško. Namenjena je pridelovalcem ajde, ljubiteljem sladic, kulinarike in etnologije, hkrati bo zagotovo zelo lepo  darilo prijateljem doma in po svetu.

Recenzija Bukla

Poljščina z več kot osemstoletno prisotnostjo na evropskih tleh je globoko ukoreninjena tudi na slovenski zemlji, saj naj bi bila prvič pisno omenjena že v 15. stoletju. Ajdo sicer uvrščajo med žita, čeprav botanično ne sodi sem in je bolj sorodnica rabarbare, zato spada med dresnovke. Semena navadne ajde so gladka in triroba, svetlosive do srebrne barve. Zadnja leta se tako pri nas kot v tujini širi zanimanje za uporabo ajde, saj zaradi visoke vsebnosti rutina dobro deluje na zdravje. Obujajo se tudi stare izkušnje kmetov o njenem pridelovanju in uporabi. V dvojezičnem (angleško-slovenskem) priročniku je tako zbranih in slikovno lepo opremljenih več kot petdeset slastnih receptov za ajdove jedi, od preprostih žgancev in več različnih vrst kruha in potic prek peciva do drugih ajdovih prigrizkov. Izvirno.

Renate Rugelj; Bukla 101-102

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.