Knjiga
Pogovoriti se morava o Kevinu
Izvirnik:
We Need to Talk About Kevin (2003)
We Need to Talk About Kevin
Prevod: Alenka Perger
Založba: Učila International, 2014
Zbirka: Žepna knjiga
mehka vezava, 480 str.
Mere: 19x12.5 cm
ISBN: 978-961-00-2421-7
Cena: 14,90 €
Kategorije:
Recenzija Bukla

Kritiško hvaljeni in nagrajeni roman iz leta 2003, ki je bil v film prelit osem let kasneje, je bravurozno izpisana zgodba, v kateri Eva Khatchadourian piše pisma svojemu odsotnemu možu Franklinu Plaskettu (gre za roman v pismih). Prek njih se počasi izrisuje ozadje njihove družinske tragedije, v kateri je njun sin na srednji šoli zagrešil skorajda neizrekljiv zločin – množični pomor. Ameriška pisateljica Lionel Shriver (1957) pisma svoje junakinje, v katerih ta popiše svojo življenjsko zgodbo, od srečanja z bodočim možem in rojstva njunega prvega otroka naprej, strukturira natančno in virtuozno, saj mojstrsko stopnjuje napetost, ki se začne seliti v družino ob prihodu malega Kevina. Ta že hitro začne kazati znake svojega asocialnega vedenja. Starša to po eni strani navdaja s strahom in bojaznijo pred njihovo nadaljnjo skupno prihodnostjo, po drugi strani pa, ker gre pač za njunega otroka, pred seboj in okolico iščeta opravičila za otrokovo vedenje in se prepričujeta (pri tem sodeluje tudi Kevin sam, ki spretno manipulira s staršema), da ni z njim nič posebej narobe. Šokantna srhljivka izpisana v stilu prefinjene literature.

Samo Rugelj; Bukla 107-108

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

Roman Pogovoriti se morava o Kevinu je ameriška pisateljica Lionel Shriver napisala leta 2003 (štiri leta po tragičnem dogodku na srednji šoli Columbine) in z njim dregnila v enega še zadnjih obstoječih tabujev naše družbe – nevprašljivost in samoumevnost materinske ljubezni. Zelo sugestivno napisan roman, katerega narativna struktura se gradi prek pisem, ki jih Eva Khatchadourian piše svojemu možu Franklinu, je pripoved o fiktivnem masakru na srednji šoli. S pomočjo pisem se želi Eva, žalostna, zlomljena in s krivdo prepojena mati, katere odtujeni sin je pri petnajstih zagrešil neizrekljiv in nedopusten zločin, soočiti s težkim bremenom odgovornosti in krivde. Je kriva ona? Je zares ljubila svojega sina? Zakaj nikakor nista mogla vzpostaviti pravega odnosa in varne navezanosti? Kaj je naredila narobe?

Pogovoriti se morava o Kevinu je neprizanesljiv, pogumen in iskren portret materinstva ter pretresljiv pogled na krivdo, izgubo in sramoto, ki se nam razkrije skozi oči matere. Gre za preplet intimne psihološke drame in trilerja, ki s svojo počasi plazečo se napetostjo pronica skozi strukturo grške tragedije. Zato ne preseneča, da je eden od kritikov o tem nadvse subtilno napisanem romanu dejal:

»Pogovoriti se morava o Kevinu je drama, ki si je Evripid ni upal napisati.«