Knjiga
Mati je ena sama
Slovenske materinske pesmi
Izbor: Jana Ozimek
Spremna beseda: Jana Ozimek
Urejanje: Alenka Veber, Jože Faganel
trda vezava, 128 str.
Mere: 16x14 cm, 216 g
ISBN: 978-961-278-181-1
Spletna cena: 15,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Prvi izbor pesmi z naslovom Mati je izšel pri Mohorjevi družbi leta 1930. Pesmi in prozne sestavke je zbral Alojzij Bolhar (1899–1984), ki jih je razvrstil po tematiki: trpljenje in junaštvo, žrtev ljubezni ter večnim spominom.
V knjižici Mati je ena sama so zbrane pesmi od ljudskega slovstva do leta 2014.

Izbor je vedno zelo subjektivna stvar. Zbiralec lahko kako ime spregleda, pozabi, ga ne pozna in podobno, zato se opravičujem vsem tistim, ki jih nisem uvrstila v ta izbor.

Zbrana besedila posegajo tudi v zamejski in izseljenski prostor. S tem sem želela pokazati, da smo vsi Slovenci sestre in bratje po besedi, ne glede na to, kje živimo.

Nekateri avtorji so zastopani z več pesmimi, drugi samo z eno. Nekateri od teh pesnikov so pogosto pisali o motivu matere, drugi zelo redko. Pesmi so povečini lirske, saj izražajo najgloblja čustva lirskega subjekta.

Tako kot se spreminja življenje, se spreminja tudi tematika pesmi. Razporedila sem jih v tri sklope: Mati in otrok, Otrok in mati, Mati kot Božja mati oz. Domovina.

Sklope sem razporedila v podsklope glede na motiviko. Zanimivo je, da se nekateri motivi tako v prvem kot v drugem sklopu ponavljajo. Največ motivov v pesmih se nanaša na: skrb, slovo, žalost, krivdo, srečo, socialni položaj, zapuščenost, spomin, prijateljstvo.

Naj bo Mati je ena sama darilo moji mami in vsem našim ljubim mamam.

Recenzija Bukla

Avtorica izbora Jana Ozimek je to drobno in lepo oblikovano knjižico poimenovala prinašalka spominčic besed, nabranih kot šopek za naše mame. Vanjo je uvrstila tako ljudske (Sirota Jerica) kot pesmi naših klasikov (Prešeren) in sodobnih avtorjev (Pavček, Mila Kačič), ki zajemajo ves življenjski krog, od najslajših do najgrenkejših trenutkov. V večini pesmi so v ospredju čustva, nekatere pa nam odstirajo tudi dani zgodovinski trenutek (še posebej presunljive so pesmi, nastale v času vojne morije). Lep poklon, ko nam zmanjka besed.

Kristina Sluga; Bukla 112-113

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.