Knjiga
Nenavadni poraz
Izvirnik:
L'Etrange defaite (1940)
L'Etrange defaite
Prevod: Jasmina Žgank
Spremna beseda: Georges Altman
Urejanje: Tanja Velagić
Založba: Sophia, 2014
Zbirka: Previharimo viharje
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 153 str.
Mere: 22x14 cm, 204 g
ISBN: 978-961-6768-82-5
Spletna cena: 15,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Nenavadni poraz je znamenito pričevanje analovca Marca Blocha iz leta 1940, ki ga je sam označil kot določujoče za svoje življenje in zanj kot zgodovinarja. Je prerez francoske kolaboracije skozi oči vojaka in učenjaka, kronika vojaškega poraza maja–junija 1940 ter družbenih, političnih, ekonomskih in kulturnih dejavnikov kot materialnih pogojev zgodovinskih dogodkov. Zajema tri ravni: zgodovinopisno analizo procesov, ki so pripeljali do druge svetovne vojne, da se je zgodila tako, kot se je; osebno izkušnjo, ki povezuje pričevanje in zgodovinopisje in s tem daje esejističnemu delu angažirano pričevanjsko dokumentarnost, ter sklepno razpravo, v kateri se avtor prek drugega dela vrne k prvemu in opravi sintezo, razmišlja o pomenu odpora ter vprašanju vesti. Knjigo skleneta avtorjev testament in spremna beseda soborca Georgesa Altmana.

Knjigo navezujemo na Sohn-Rethlovo študijo Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizma, Mandelovo študijo Pomen druge svetovne vojne ter Krleževe pričevanjske zapise Evropa danes in drugi eseji.

Recenzija Bukla

Marc Bloch (1886–1944) je bil pomemben francoski zgodovinar judovskega porekla in ustanovitelj analovske šole, ki se je boril že v prvi svetovni vojni, zaradi rodoljubnosti pa je vstopil tudi v drugo in po porazu Francije odšel v ilegalo ter se pridružil uporu. Leta 1944 ga je aretirala vichyjska policija in predala Gestapu, kjer so ga po mučenju usmrtili. V svoji knjigi Nenavadni poraz, napisani poleti leta 1940 (izšla je po njegovi smrti), s svoje osebne, pa tudi humanistične in širše družbene perspektive angažirano analizira hitri in nenavadni francoski poraz na začetku druge svetovne vojne, saj je Francija kapitulirala v popolni zmedi in neredu, svoj zapis pa končuje s pobitim upanjem ter vprašanjem, kdaj bo Francija spet lahko vzela usodo v svoje roke. Vrednost Blochovih zapisov v tej knjigi (Bloch je bil operativni častnik za zvezo z britanskimi silami) je ravno v neposredni avtentičnosti, saj jo je pisal iz glave in brez arhivov, tako rekoč neposredno po dogajanju, zaradi česar to delo še vedno štejejo za eno pomembnejših pričevanj o tem spodletelem delu francoske zgodovine.

Samo Rugelj; Bukla 112-113

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.