Knjiga
Moj vrt je lahko balkon
Užiten in lep balkon v vseh letnih časih
Fotografije: Jerneja Jošar, ... [et al.]
Urejanje: Andrej Klemenc
Ilustracije: Milanka Fabjančič
Založba: Ebesede, 2015
poltrda vezava, 262 str.
Mere: 23x17 cm, 644 g
ISBN: 978-961-6922-62-3
Spletna cena: 27,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Kdo pravi, da se ne da vsaj nekaj ekološko pridelane zelenjave pridelati tudi na balkonu ali terasi? Za gojenje dišavnic in zelišč pa so taki, resda manjši kotički že skoraj idealni! Knjiga, ki jo držite v rokah, bo s svojimi napotki koristila popolnim vrtnarskim začetnikom, marsikaj uporabnega pa bodo v njej našli tudi tisti, ki že imajo nekaj izkušenj z delom na vrtovih, pa bi se zdaj te aktivnosti radi lotili tudi na domačem balkonu. Avtorica v prvem delu podaja nekaj osnovnih, splošnih informacij: od nasvetov, katere zelenjadnice in katera zelišča so sploh primerna za gojenje na balkonih, pa vse do napotkov, kdaj in kako sejati, kako pripraviti naravna škropiva in kako doma narediti kompost. V drugem delu sledi seznam užitnih rastlin, ki so najbolj primerne za tovrstno gojenje. Pri vsaki so navedene glavne značilnosti, ki jih moramo poznati, če se odločimo, da ji bomo dodelili prostor na domačem balkonu.

Jerneja Jošar se z vrtnarjenjem ljubiteljsko ukvarja od malih nog, svoje praktične izkušnje pa je kasneje nadgradila še s študijem agronomije. Trenutno je njena osnovna dejavnost načrtovanje in urejanje vrtov, balkonov in teras, vse po naročilu. Pri vseh projektih, ki so ji zaupani, upošteva načela ekološkega trajnostnega gojenja rastlin, ob tem pa se drži pravil, ki veljajo za permakulturno in biodinamično vzgojo rastlin. Ob osnovni dejavnosti v sezoni skrbi tudi za ekološki vrt in ekološki prodajni program v okviru manjšega ljubljanskega vrtnega centra.

Večina fotografij, ki jih prinaša knjiga, je nastala na slovenskih mestnih balkonih in terasah.

Recenzija Bukla

Jerneje Jošar, zadnje čase vse bolj priljubljena vrtnarica in agronomka, je prepričana, da lahko vsaj nekaj zelenjave ekološko pridelamo tudi na domačem balkonu ali terasi. Za vse, ki jih ta tematika zanima je pripravila koristen priročnik, bogat s fotografijami in nasveti, ki ga bodo veseli tako začetniki, kot tudi bolj izkušeni vrtnarji. V prvem delu nam sistematično predstavi rastline, ki so najbolj primerne za gojenje v loncih, opiše substrate za sajenje in gnojenje, pa vzgojo sadik in mešanih posevkov, v drugem delu bolj podrobno predstavi zelenjadnice, ki so poleg zelišč gotovo najbolj priljubljena ali pa najbolj zaželena oblika rastlin na balkonih ali terasah. Naj tudi vaš balkon postane košček narave sredi mesta, kamor se boste z veseljem zatekali vse leto.

Renate Rugelj; Bukla 112-113

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.