Knjiga
Tiha hiša
Prevod: Erna Pačnik
Urejanje: Tjaša Koprivec
Založba: Sanje, 2015
Zbirka: Sanje. Roman
mehka vezava, 301 str.
Mere: 23,5x15 cm, 477 g
ISBN: 978-961-274-224-9
Spletna cena: 18,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Tiha hiša je drugi Pamukov roman. Dogaja se v času pred turškim vojaškim udarom leta 1980. Ta zgodovinski moment je vseskozi močno navzoč v prevladujočih metaforah tradicije, tranzicije in medgeneracijskih trenj. 

V ribiški vasici blizu Istanbula se pripravlja družinsko srečanje. Fatma, devetdesetletna vdova lokalnega zdravnika, kot vsako poletje pričakuje obisk svojih vnukov. Razlog za odsotnost srednje generacije je v genu nenadne smrti, ki ga ima celoten klan in zaradi katerega ima Fatma v oskrbi tri grobove na vaškem pokopališču. Pripovedniki se iz poglavja v poglavje menjavajo – včasih je to velika matrona, drugič spet služabnik, dva od vnukov ali Hasan. Knjiga je zgoščena, prekipevajoča od premislekov o zgodovini, religiji, spominu, razredni delitvi in politiki. Bralec odpotuje v obmorski turški kraj, kjer spozna čudaško družino in njene sosede, za katere je videti, da živijo na več mestih hkrati: v sedanjosti in preteklosti, v zgodovini, v vsakodnevni stvarnosti in v lastnih svetovih, ki zmorejo biti prostrani in boleče omejeni.

Roman je prejel nagradi Madaralı Roman Ödülü (1984) in Prix de la découverte européenne (European Discovery Award, 1991) in bil nominiran za Man Asian Literary Prize. 

Recenzija Bukla

Pamukov drugi roman iz leta 1983 je intimistična zgodovinska freska, ki obdeluje več generacij turške družine v majhnem mestu nedaleč od Istanbula. Ključni junaki tega romana so dva brata in sestra. Ti poleti 1980 pridejo na počitnice k svoji devetdesetletni babici v hišo, ki jo je dal zgraditi njihov ded, potem ko je bil kot politični pregnanec prisiljen zapustiti Istanbul. Medtem ko mladina preživlja prijetne dneve v senci drevesa na dvorišču, njihova babica pa nadstropje više v tišini svoje sobe pregleduje spomine na svojega moža, ki je imel v svojem času razsvetljenske ideje, na drugi strani dvoriščnega zidu mladi desničarji snujejo radikalne politične ideje. Roman, v katerem se dodobra vidijo nastavki motivov, ki jih je Pamuk razvil v svojih naslednjih knjigah, od Snega do Muzeja nedolžnosti.

Samo Rugelj; Bukla 114

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.