Knjiga
Minljivost
Medicina in kaj je na koncu pomembno
Izvirnik:
Being mortal
Being mortal
Prevod: Samo Kuščer
Urejanje: Sanda Šukarov
Založba: Mladinska knjiga, 2015
Zbirka: Esenca
mehka vezava, 252 str.
Mere: 23x16, 313 g
ISBN: 978-961-01-3988-1
Cena: 27,96 €
Recenzija Bukla

Gawande (1965) je ameriški zdravnik indijskih korenin, ki v svoje knjige spretno zajema zgodbe iz lastnega profesionalnega življenja ter jih spleta v izzivalne knjige, ki nagovarjajo širok krog bralcev. V svojih dosedanjih knjigah Complications, Better in The Checklist Manifesto je svoje zdravniške izkušnje povzemal raztegnil v splošnejše kontekste. Tako je skušal pokazati, kako dobro načrtovanje dela in natančna izdelanost delovnih protokolov lahko preprečita marsikatere napake v katerihkoli delovnih procesih, ki v zdravstvu seveda lahko vodijo do usodnih posledic. V najnovejši knjigi Minljivost, izvirno je izšla konec leta 2014, s katero se je zavihtel tudi na vrhove najbolj prodajanih knjig, pa se je spoprijel z eno večnih tem človekovega življenja – njegovo minljivos­tjo. Pisatelj pred nami razgrinja zgodbe različnih ljudi, od starejših, ki so se že morali soočiti z zatonom svojega življenja, do mladih s tako ali drugačno usodno boleznijo, ki je vodila k prezgodnjemu koncu, prek njih pa izpisuje sodoben odnos zahodne družbe (ne manjka primerjav z Indijo, od koder so njegovi predniki) do smrti in priprave nanjo. V domišljeno strukturirani knjigi Gawande tako prepričljivo pokaže, kako se s staranjem prebivalstva spreminja tudi soočanje s končnostjo življenja, ob tem pa razkrije, kakšnim družbenim in kulturnim spremembam na tem področju smo bili priča v zadnjih desetletjih. Ganljivo.

Samo Rugelj; Bukla 118-119

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

Koliko medicine na koncu poti?

Medicina vse bolj kljubuje bolezni in smrti, vendar je zato tudi konec življenja vse bolj odtujen od življenja samega. Ugledni ameriški kirurg in pisatelj Atul Gawande odkrito spregovori o tem, kaj pomeni starost, kako naj se jo (znova) naučimo sprejemati in kaj je treba spremeniti v zahodnih zdravstvenih sistemih, da se lahko dostojno poslovimo od življenja. Pogumna in modra knjiga, ki sili k razmisleku in odpravlja tabuje.

Oblivale so me solze, tako me je ganila. Neizmerno pomembna knjiga ... prebrati bi jo moral vsak.
- Alex Preston, BBC Radio 4

Potrebujemo ljudi, ki premorejo toliko inteligence in sočutja za razmislek o problematiki, povezani s staranjem prebivalstva.
- Cressida Connolly, Spectator

Upam, da bo ta knjiga spodbudila pogovore, ki so nujno potrebni.
- Jon Stewart, The Daily Show