Knjiga
Dnevnik iz bunkerja
Izvirnik:
The Bunker Diary (2013)
The Bunker Diary
Spremna beseda: Simona Sanda
Prevod: Meta Osredkar
Založba: Miš, 2016
Zbirka: Bisernice
trda vezava, 257 str.
Mere: 24x15,5 cm, 503 g
ISBN: 978-961-272-204-3
Spletna cena: 27,95 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Roman Dnevnik iz bunkerja je s svojim izidom dvignil precej prahu v Veliki Britaniji, zagotovo pa še več po tem, ko je prejel prestižno nagrado Carnegie Medal. Britanski The Telegraph z očitki začenja že v samem naslovu, ki je zastavljen kot vprašanje, zakaj bi si kdo želel, da najstniki berejo takšne knjige, nadaljuje pa s tem, da gre za nevarno in nizkotno zgodbo, saj vsebuje teme, kot so odvisnost od heroina, poskus posilstva, mučenje in umor.


The Guardian je v svojem pisanju o romanu bolj objektiven in bistveno manj negativno nastrojen, med drugim pa podaja tudi utemeljitev komisije, ki je roman nagradila. Komisija je poudarila, da je avtor v knjigi ustvaril povsem verodostojen svet s prepričljivo pripovedjo, verjetnimi literarnimi osebami in pisanjem, ki izstopa po svoji odličnosti. Helen Thompson, članica odbora za podelitev nagrade pa se je številnim očitkom postavila v bran z izjavo, da je Dnevnik iz bunkerja »zagotovo knjiga, za katero bi se Carnegie moral zavzemati – veličastno napisana, razpoloženjska in dobro sprejeta pri bralcih«. Poudarila je tudi, da mladi knjigo kar požirajo.

Recenzija Bukla

Mladinska literatura je že pred časom začela širiti polje svojih bralcev, saj mnoga dela starostno niso omejena na mladostnike, temveč po njih zlahka posežejo tudi odrasli. Eden od takih avtorjev je Anglež Kevin Brooks, ki ga v slovenščini že poznamo po romanih iBoy in Martin Pujs, zdaj pa je z Dnevnikom iz bunkerja napisal še eno provokativno delo, nekakšno mladinsko različico srhljivke Soba. V njem se najstnik nekega dne znajde v bunkerju, kamor ga je po spretni ugrabitvi zvlekel moški. Ta kasneje v ta prostor na podoben način privede še pet drugih ljudi, od punčke do odvisnika od mamil. Med njimi se po začetnem šoku počasi začnejo spletati odnosi – kar v obliki dnevnika pridno beleži prvoosebni zapisovalec zgodbe –, ti pa so zaznamovani s strašljivo negotovostjo njihove prihodnosti. Njihov ugrabitelj se namreč sploh ne prikaže, njihovo življenje opazuje prek kamer, z dvigalom pa jim pošilja hrano in pijačo ter tudi neljuba presenečenja. Dnevniški roman, ki stopnjuje napetost vse do presenetljivega konca.

Samo Rugelj; Bukla 120-121

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.