Knjiga
Zrnate stročnice
Pridelava in uporaba
Fotografije: Darja Kocjan Ačko, ... [et al.]
Založba: Kmečki glas, 2016
mehka vezava, 190 str.
Mere: 23,5x17 cm, 546 g
ISBN: 978-961-203-459-7
Spletna cena: 17,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Vse stročnice lahko uporabimo za izboljšanje rodovitnosti tal. Njiva ali vrt polna stročnic sta  majhna tovarna dušika.

Bogastvo knjige so tudi enostavni, domiselni recepti s stročnicami za malice, prigrizke in kosila.

Osrednji del knjige je opis devetih zrnatih stročnic. Prva sta na vrsti grah in bob, naslednji je volčji bob, ki so ga že v preteklosti cenili zaradi njegovega pozitivnega vpliva na rodovitnost tal. Sledi soja – za Kitajce  meso brez kosti, nato fižol -  steber prehrane naših prednikov in tudi danes ga pridelamo največ. Opisane so še različne vrste vinje, leča, čičerika in arašidi.

Namen knjige je torej prenos znanja o zrnatih stročnicah, ki ga lahko uporabimo pri delu na zemlji in pri pripravi okusnih jedi, med vse ljubitelje zdravega načina življenja.

Recenzija Bukla

Kaj imajo skupnega grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča, čičerka in arašidi? Spadajo v skupino devetih najpomembnejših zrnatih stročnic na svetu. Avtorici nadvse koristnega in s podatki, nasveti in izvirnimi predstavitvami bogatega priročnika, opisujeta pridelavo in uporabo zrnatih stročnic. Te so imele v zgodovini in prehrani človeštva že tisočletja zelo pomembno vlogo. Z različnimi načini priprave in uporabe so hranile vse sloje prebivalstva, moč jih je bilo posušiti in shraniti za tiste letne čase, ko ni bilo na voljo veliko drugih hranil. V sodobni prehrani so zelo cenjene in priljubljene pri vegetarijancih in veganih, ki s stročnicami uspešno nadomestijo meso in druga živila, ki so jih izločili iz svoje prehrane. Tudi avtorici ponujata številne recepte in druge nasvete v zvezi s pripravo stročnic. Izjemno pregleden in uporaben priročnik tako za gospodinjske vrtičkarje, priložnostne kuharje kot tudi za gostinstvo in strokovno javnost.

Sonja Juvan; Bukla 125

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.