Knjiga
Avtobus ob treh
(ali Društvo mlajših starejših bratov)
Založba: Miš, 2016
Zbirka: Z(o)renja
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
trda vezava, 223 str.
Mere: 20,5x14,4 cm, 355 g
ISBN: 978-961-272-223-4
Spletna cena: 25,95 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Najstnik s podeželja Tine, prepričan, da mu manjka primerne družbe, spozna vrstnika Uroša iz Ljubljane in z njim preživi del poletja. Fanta se dobro ujameta, uživata ob Soči, Tinetovemu očetu pomagata pri kmečkih opravilih (kar se zdi Ljubljančanu še posebej zanimivo), debatirata o puncah in si omislita hišnega ljubljenca ... Poletje pa le ni zgolj zabavno, kajti vanj zarežejo dramatični dogodki.

O delu
Prvoosebna pripoved najstnika Tineta je pozicionirana na deželo, a z njegovim novim prijateljem Ljubljančanom Urošem vključuje tudi urbano komponento. Besedilo je razgibano in humorno, s pravo mero izriše dve problemski liniji - smrt očeta enega glavnih junakov in sprejemanje novega maminega partnerja, ter bolezen očeta drugega glavnega lika. Imenitno in privlačno branje, ki vzpodbuja dobre odnose med vrstniki, v družini in sosedstvu.

Recenzija Bukla

Letošnja prejemnica priznanja zlata hruška v kategoriji za izvirno slovensko mladinsko leposlovje, Nataša Konc Lorenzutti, je priljubljena vsestranska ustvarjalka, ki se v svojih zgodbah loteva tudi zahtevnejših tem odraščanja in dozorevanja. Ljubljanski najstnik Uroš se odpravi na krajše podeželske počitnice k družini mamine prijateljice, kjer se spoprijatelji z vrstnikom Tinetom. Fanta preživljata brezskrbne dneve v naravi, plavata v bližnji Soči, paseta koze, tekmujeta v vzdržljivosti, debatirata o dekletih, posvojita mlado mucko ... A sprva brezskrbno poletje se kmalu spreobrne v resne življenjske preizkušnje. Privlačno branje, prežeto z iskrenim prijateljstvom, daje moč in navdihuje.

Renate Rugelj; Bukla 127-128

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.