Knjiga
Koala
Prevod: Aleš Učakar
Založba: Modrijan, 2016
Zbirka: Bralec
mehka vezava, 158 str.
Mere: 20x13 cm, 185 g
ISBN: 978-961-241-980-6
Spletna cena: 12,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

Kratki roman Koala obravnava iskanje odgovorov na mučno vprašanje o vzrokih samomora pripovedovalčevega (pol)brata. Njuni odtujeni življenjski zgodbi sta se srečali šele v trenutku samovoljne smrti enega izmed njiju, kar preživelemu nalaga neznosna bremena. Potovanje v miselne svetove na meji med življenjem in hoteno smrtjo nas seveda postavi pred mnoge neprijetne teme, ki jih praviloma najraje odrivamo od sebe, kolikor le moremo. Bralca pa odpelje po številnih težavnih poteh mladosti in odraščanja, naposled celo na drugi konec sveta in v stoletja oddaljeno preteklost, v kolonialno Avstralijo konec 18. stoletja in k pregledu naravne zgodovine vrste Phascolarctos cinereus, tistega ljubkega medvedka vrečarja, ki ga je v deželi Tam Spodaj storilnostna ihta raziskovalnih pionirjev skoraj iztrebila; kakor je bržkone ugonobila tudi prenekaterega nesrečneža v človeški družbi, katere pričakovanj ni več zmogel zadovoljevati.

V tem romanu se torej križata boleča intimna zgodba posameznika in prirodopisna pripoved o – za srednjeevropske pojme – eksotični živalski vrsti; njeno ime nastopi kot presečišče usod posameznikov, družb, zgodovinskih viharjev. Po jezikovni plati se roman močno naslanja na kompleksno kleistovsko strukturiranost pripovedne proze, ki je sama po sebi tudi neke vrste okvir, vodilni motiv in izhodišče pripovedovalčeve zgodbe.

Recenzija Bukla

Švicarski dramatik in pisatelj Bärfuss (1971) je sicer znan predvsem po družbenokritičnih dramskih delih, piše pa tudi prozna besedila z aktualno domačo in svetovno tematiko. Med slednje spada kratki roman Koala, ki je ob izidu leta 2014 prejel švicarsko književno nagrado. Delo se začne z nenadnim samomorom pripovedovalčevega polbrata, ki protagonista prisili v mučno iskanje vzroka za to radikalno dejanje. Čeprav si brata nista bila blizu, pripovedovalec, ki je do zdaj vodil urejeno in skrbno načrtovano življenje (izobrazba, nato služba, potem družina), pade v skoraj obsesivno raziskovanje bratovega načina življenja, ki ga je vse do samomora v bistvu zaničeval. Bralec sledi temu brskanju po spominih otroštva in znotraj tega okvira, skupaj s pripovedovalcem v iskanju res­nice in samega smisla življenja, odtava v oddaljeno preteklost, v kolonialno Avstralijo konec 18. stoletja, kjer lahko potegne vzporednice med usodo koal in položajem posameznika v družbi.

Vanja Jazbec; Bukla 129-130

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.