Knjiga
Don Camillo in Peppone 5
Izvirnik:
Tutto don Camillo
Tutto don Camillo
Prevod: Dean Rajčić
Urejanje: Ivan Mohar
Založba: Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, 2017
Izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.
mehka vezava, 356 str.
Mere: 21x13,5 cm, 425 g
ISBN: 978-961-278-308-2
Spletna cena: 20,00 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Založnik o knjigi

Nasmeh premaga vse nesporazume in vse prepreke

Če smo se pred pol stoletja pri branju Don Camilla muzali ob dogodivščinah med duhovnikom in komunistom, ko so v »samoupravni « Jugoslaviji preganjali celo politične »vice«, gre danes na eni strani za kulturnozgodovinsko skico, na drugi strani pa za hudomušno lahkotno branje z literarno težo.

Kdor je z užitkom prebral prve štiri knjige Guareschijevih zgodb (prva je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla leta 2013, druga leta 2014, tretja leta 2015, četrta leta 2016), bo seveda tudi sedaj pričakoval sočno in zabavno branje. In ne bo se zmotil. Res pa je, da so med šaljivimi tudi presneto resne zgodbe o življenju ljudi s Padske nižine, začinjene z duhovitim odnosom med katoliškim župnikom in »rdečim« županom. To so zgodbe, pisane s srcem. »Srce sicer ne razmišlja, vendar je včasih močnejše od možganov,« pravi don Camillo v enem od pogovorov z Jezusom. Iz obširnega opusa 346 zgodb nas bo peta knjiga poučevala in zabavala s petintridesetimi novimi peripetijami obeh glavnih akterjev.

Recenzija Bukla

Ljubitelji dveh zabavnih likov, duhovitega in pretkanega duhovnika Don Camilla in njegove večne karakterne protiuteži, ne prav bistrega levičarja Peppona, bodo znova prišli na svoj račun. Pred nami je petintrideset svežih zgodb, v katerih so Don Camillo, Peppone in drugi spremljevalni liki ujeti v številne situacije iz življenja preprostega italijanskega človeka v času po drugi svetovni vojni. Zgodbe, pogosto prežete s humorjem in prepletene s tipičnim italijanskim šarmom, prikazujejo življenje z vseh njegovih različnih plati. Guareschi tako kot v svojih prejšnjih delih tudi v tej knjigi prek zgodb postavi ogledalo družbi pa tudi posamezniku in vsem njegovim značilnostim. Da, tudi tistim neprijetnim, včasih prav gnilim, na katere avtor nenehno opozarja – tudi v obliki iskrivih naukov na koncu posameznih zgodb. S svojo večno aktualnostjo in tudi humorno obarvanostjo bodo zagotovo očarale (tudi) sodobnega bralca.

Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 131

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.