Knjiga
Vsi moramo biti feministi
Izvirnik:
We Should All Be Feminists (2014)
We Should All Be Feminists
Prevod: Alenka Ropret
mehka vezava, 46 str.
Mere: 16x11 cm, 67 g
ISBN: 978-961-274-481-6
Cena: 5,00 €
Založnik o knjigi

Spol, kot se izraža dandanes, je ena sama krivica. Jaz sem jezna. Vsi mi bi morali biti jezni. Jeza je v zgodovini pogosto spodbudila pozitivne spremembe. In poleg tega, da sem jezna, sem tudi optimistična, ker močno verjamem v sposobnost ljudi, da se lahko spremenijo na bolje. 

Vsesvetovna uspešnica Chimamande Ngozi Adichie.

"Odločila sem se, da se za svojo ženstvenost ne bom več opravičevala. In hočem, da me spoštujejo v vsej moji ženskosti. Ker si to zaslužim. Rada imam politiko in zgodovino, najbolj vesela sem, kadar lahko temeljito razpravljam o idejah. Punčkasta sem. Z veseljem sem punčkasta.  "

Recenzija Bukla

Adiche (1977), nigerijska pisateljica, pri nas poznana po romanih Polovica rumenega sonca in Amerikanka, je s svojo kratko esejistično knjigo Vsi moramo biti feministi (ki je že dobila tudi svoje nadaljevanje) požela velik in nepričakovan mednaroden odmev. Vse skupaj se je začelo kot TEDx-govor, njena premišljena, a hkrati angažirana pripoved o tem, kako je spol v današnjem svetu, tako v Afriki kot tudi v Evropi, še vedno izjemno pomemben, pa je hitro zbudila širše zanimanje, zato je kmalu izšla tudi v knjižni obliki. Ta je potem kmalu dobila status novega manifesta, ki ga morajo upoštevati vsi, ki se imajo za družbeno zavedne in ozaveščene, njene dobro izbrane besede, stkane iz osebnih prigod in javno dostopnih dejstev, pa odmevajo s tako silo, da knjižico v anglosaških knjigarnah tudi dve leti po izidu še vedno zlahka opazite. Upajmo, da bo tako tudi pri nas! 

Samo Rugelj; Bukla 131

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.