Knjiga
Vrtičkanje z Metko in Tino
Urejanje: Andrej Klemenc
Fotografije: Andrej Holcman, Metka T. Gomboc, Tina Ternjak, Matej Pušnik
Založba: Ebesede, 2017
mehka vezava, 292 str.
Mere: 24x17 cm, 735 g
Spletna cena: 24,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Mati in hči, avtorici popularne TV serije o vrtnarjenju sta v knjigi (po obširnem splošnem uvodu) podrobno opisali 12 zelenjadnic, po katerih je bilo med gledalci oddaje Vrtičkanje in obiskovalci njunih delavnic največ zanimanja. Gre za rastline, ki so zelo primerne za gojitev na domačem vrtu in so jima še posebej ljube. Nekatere so tradicionalne, npr. česen in fižol, druge bolj eksotične, npr. ingver in inka kumara, tretje za naše vrtove zelo nenavadne (npr. kopriva, čemaž). In ker gre vrtnarjenje z roko v roki s kuhanjem in hrambo pridelka, sta Metka in Tina k vsakemu poglavju dodali nekaj preprostih receptov ali idej.

Metka In Tina se pri vrtnarjenju zatekata k tradiciji naših babic, upoštevata pa tudi moderna spoznanja, nekatera biodinamična ter permakulturna načela, ter, če je le mogoče, tudi setveni koledar. Pravil se ne držita dosledno, ampak vrtnarita po občutku ter vedno opazujeta, kaj na njunem vrtu deluje in kaj ne.

Recenzija Bukla

Danes, ko se vse več ljudi z veseljem vrača k svojim gredicam in doma pridelani hrani, so tudi knjižni nasveti in spodbude za lastno vrtičkanje marsikateremu začetniku (ali izkušenejšemu vrtnarju) več kot dobrodošlo pomagalo. Metka in Tina, mati in hči, zagovornici zdravega, aktivnega, naravi prijaznega življenja in voditeljici priljubljene televizijske oddaje, že leta organizirata delavnice, na katerih delita svoje znanje in bogate izkušnje, tokrat pa sta vse to strnili v slikovitem, sodobnem in zelo informativnem priročniku. Pravita, da se vrtnarska kariera marsikoga začne z redkvico, saj le-ta raste skoraj povsod. Podrobno predstavita več vrst fižola, paradižnika, različne sorte solate, česna in še marsikaj drugega. Svetujeta, kako vzgojiti lastna semena in skrbeti za sadike, kako in kdaj zelenjavo presajati in vzgajati med letom, pa tudi kako vrtni pridelek pobirati in uporabiti pri pripravi okusnih obrokov. Ne pozabita niti na modrosti naših babic in ponudita kup domiselnih predlogov, kako na svojem vrtu npr. gojiti koprive in iz njih pripraviti šampon proti prhljaju. Svetujeta pa tudi: »Ne bojte se umazati rok in uživajte ob delu na svojem koščku zemlje.«

Renate Rugelj; Bukla 131

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.