Knjiga
Tek na mestu
Urejanje: Nela Malečkar
Založba: Mladinska knjiga, 2017
Zbirka: Kultura
poltrda vezava, 221 str.
Mere: 20,5x14,5 cm, 252 g
ISBN: 978-961-01-4575-2
Cena: 24,94 €
Založnik o knjigi

Čeprav je posameznik tako na delovnem mestu kot v zasebnem življenju nenehno pod pritiskom, da teče bolje in hitreje kot drugi, se zdi, da kot družba tečemo na mestu.
Pričujoča knjiga s številnimi zgodbami iz vsakdanjosti ponazarja, kako ideologija neoliberalizma vpliva na naše življenje: povečuje tesnobo, sproža nove psihološke simptome in paradokse, spreminja naš pogled na delo, etiko, ljubezen, starševstvo, genetiko in prihodnost.

Renata Salecl v Teku na mestu z veliko občutljivostjo zaznava in opisuje nove pojave in spremembe v sodobni stvarnosti. Njene pronicljive analize pa pomagajo razumeti, kako deluje ta svet.

Dr. Renata Salecl je filozofinja in sociologinja. Je redna profesorica in znanstvena svetnica, zaposlena na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Kot gostujoča profesorica predava na Cardozo School of Law, New York, ter na School of Law, Birkbeck College, University of London. V preteklosti je med drugim predavala tudi na Cornell University, University of Michigan, Duke University, New School University ter Humbold Universität v Berlinu.
Bila je tudi članica Znanstvenega kolegija v Berlinu. Njene knjige so prevedene v petnajst različnih jezikov. Kot teoretska psihoanalitičarka se Renata Salecl na simptomatiko dobro spozna, kot sociologinja pa ima tudi uvid v mehanizme družbene dinamike. (...) Pravzaprav se na neki način ukvarja s posledicami kalvinistične morale na življenje na tako imenovanem razvitem zahodu – z rastjo individualizma, deloholizma, narcisizma in potrebe po nadzoru. – Katja Perat, Pogledi

Recenzija Bukla

Filozofinja in sociologinja ter redna profesorica Renata Salecl (1962), avtorica knjig, kot so Disciplina kot pogoj svobode, O tesnobi in Izbira, na zadnji strani Delove Sobotne priloge že nekaj let bistroumno in neposredno opazuje globalno družbeno stvarnost in jo v svojih kolumnah secira na svojevrsten večplastni način, v katerega vnaša tako prvine psihoanalize in izsledke najnovejših psiholoških raziskav kot tudi poante novih knjig in člankov s posameznega področja, ki jih interpretira v skladu s problematiko. Tek na mestu je zbirka njenih predelanih in dopolnjenih že objavljenih besedil, v kateri nas v enajstih vsebinskih sklopih pelje od zakonitosti in delovanja potrošniške družbe (denimo psihoanaliza plačevanja s kreditno kartico; bogati to naredijo z nonšalantno kretnjo, revnejši pa zakrčeno in z občutkom krivde) prek zategnjenih pasov (kako uživati kot revež in kdo služi s podobami revščine), novih psiholoških simptomov (od brezglavega hitenja do »zdravil« proti osamljenosti), paradoksov sodobne družbe (nelagodnost ob odsotnosti »gospodarja«, vse manjša zavzetost za delo, obenem pa obsedenost z učinkovitostjo) pa vse do sodobnih travm (od Angelinine odločitve za dvojno mastektomijo zaradi tveganja raka do Srebrenice in St. Louisa) in navsezadnje tudi do postresnice, ki je zaznamovala prejšnje leto, ameriške volitve in vse bolj tudi naš čas. Knjiga esejev o tem, kako se sicer vse hitreje gibljemo, a se pri tem nikamor ne premaknemo – oziroma celo nazadujemo.

Samo Rugelj; Bukla 132-133

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.