Knjiga
O tiraniji
Dvajset stvari, ki smo se jih naučili iz dvajsetega stoletja
Izvirnik:
On tyranny (2017)
On tyranny
Prevod: Luka Novak
Urejanje: Valentina Smej Novak
Založba: Totaliteta, 2017
mehka vezava, 139 str.
Mere: 18x12 cm, 201 g
ISBN: 978-961-94115-7-5
Spletna cena: 17,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

V ZDA je izšla 27.2. 2017, zdaj jo pozdravljamo v slovenskem prevodu. Berljiva in dostopa knjiga je obvezno čtivo za vse, ki iščejo pravo držo v razburkanem svetu. Drobna knjižica pomembnih idej se je pri priči povzpela na vrh lestvic amazon.com in New York Timesa ter se prevaja v številne svetovne jezike.

Avtor nam na primerih iz evropske zgodovine pokaže lekcije, ki bi se jih bilo dobro naučiti v 20. stoletju, z analizo totalitarizmov, črpajoč iz izkušnje Nemčije in dežel za železno zaveso nam ponuja odgovor na vprašanje, kako ravnati v časih, ko je svet vržen s tečajev?

“Zgodovina se ne ponavlja, a nas uči. Nič pametnejši nismo od ljudi, ki so opazovali, kako se je demokracija vdala fašizmu, nacizmu ali komunizmu v dvajsetem stoletju. Naša prednost je edinole v tem, da se lahko naučimo iz njihovih izkušenj.”

O tiraniji je poziv k neodvisnemu mišljenju in etičnemu ravnanju, poziv k poklicni etiki, pokončni drži in k temu, da se postavimo za svoje ideale.
Timothy Snyder je eden vodilnih svetovnih zgodovinarjev in najvidnejših intelektualcev, specialist za zgodovino 20. stoletja v vzhodni in srednji Evropi, za holokavst in razvoj totalitarizmov.

Snyder je profesor zgodovine na univerzi Yale ter stalni predavatelj na Inštitutu za humanistične študije na Dunaju, redno sodeluje tudi s College of Europe v Varšavi in z London School of Economics and Political Science. Govori pet jezikov in bere v desetih evropskih jezikih, zato je njegovo proučevanje virov še posebej cenjeno in je avtor odmevnih znanstvenih knjig ter člankov. Njegova uspešnica Bloodlands je prejela nagrado Hannah Arendt in je prevedena v 31 jezikov, avtor pa je prejel še številne druge nagrade. O tiraniji je njegovo najnovejše delo, izšlo leta 2017.

Recenzija Bukla

Snyder (1959) je eden najbolj prepoz­navnih sodobnih ameriških zgodovinarjev, ki se je prebil predvsem s knjigama Bloodlands (2010), v kateri primerja tiranska režima Hitlerja in Stalina, in Black Earth (2015), v kateri analizira vzroke za nastanek holokavsta ter jasno pokaže, da se ta lahko v nekaj drugačni različici spet ponovi. O tiraniji pa je njegovo najnovejše delo, aktivistična knjižica, ki je nastala tudi kot odmev na izid lanskih ameriških predsedniških volitev in je izšla v začetku leta 2017, samo nekaj mesecev kasneje pa je tudi prevedena v slovenščino. V njej nam Synder predstavi dvajset lekcij, ki se jih lahko naučimo iz prejšnjega stoletja. Po njegovem mnenju se zgodovina ne ponavlja, vendar nas uči, zato s kratkimi in učinkovitimi poglavji razkriva in analizira glavne značilnosti tiranskih sistemov ter opozori na osnovne mehanizme, ki jih ti uporabljajo za svojo vzpostavitev in ohranjanje. Za boj s tiranijo oziroma njeno preprečitev, če se ta napoveduje, Snyder tako zagovarja kritični in neodvisni um ter previdnost pri svojem življenju ter vsakodnevnih aktivnostih, kar so vrednote, ki ne pridejo same, temveč jih je treba načrtno gojiti. Navdihujoče!

Samo Rugelj; Bukla 134-135

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.