Knjiga
O tiraniji
Dvajset stvari, ki smo se jih naučili iz dvajsetega stoletja
Izvirnik:
On tyranny (2017)
On tyranny
Prevod: Luka Novak
Urejanje: Valentina Smej Novak
Založba: Totaliteta, 2017
mehka vezava, 139 str.
Mere: 18x12 cm, 201 g
ISBN: 978-961-94115-7-5
Spletna cena: 17,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

V ZDA je izšla 27.2. 2017, zdaj jo pozdravljamo v slovenskem prevodu. Berljiva in dostopa knjiga je obvezno čtivo za vse, ki iščejo pravo držo v razburkanem svetu. Drobna knjižica pomembnih idej se je pri priči povzpela na vrh lestvic amazon.com in New York Timesa ter se prevaja v številne svetovne jezike.

Avtor nam na primerih iz evropske zgodovine pokaže lekcije, ki bi se jih bilo dobro naučiti v 20. stoletju, z analizo totalitarizmov, črpajoč iz izkušnje Nemčije in dežel za železno zaveso nam ponuja odgovor na vprašanje, kako ravnati v časih, ko je svet vržen s tečajev?

“Zgodovina se ne ponavlja, a nas uči. Nič pametnejši nismo od ljudi, ki so opazovali, kako se je demokracija vdala fašizmu, nacizmu ali komunizmu v dvajsetem stoletju. Naša prednost je edinole v tem, da se lahko naučimo iz njihovih izkušenj.”

O tiraniji je poziv k neodvisnemu mišljenju in etičnemu ravnanju, poziv k poklicni etiki, pokončni drži in k temu, da se postavimo za svoje ideale.
Timothy Snyder je eden vodilnih svetovnih zgodovinarjev in najvidnejših intelektualcev, specialist za zgodovino 20. stoletja v vzhodni in srednji Evropi, za holokavst in razvoj totalitarizmov.

Snyder je profesor zgodovine na univerzi Yale ter stalni predavatelj na Inštitutu za humanistične študije na Dunaju, redno sodeluje tudi s College of Europe v Varšavi in z London School of Economics and Political Science. Govori pet jezikov in bere v desetih evropskih jezikih, zato je njegovo proučevanje virov še posebej cenjeno in je avtor odmevnih znanstvenih knjig ter člankov. Njegova uspešnica Bloodlands je prejela nagrado Hannah Arendt in je prevedena v 31 jezikov, avtor pa je prejel še številne druge nagrade. O tiraniji je njegovo najnovejše delo, izšlo leta 2017.

  Košarica knjigarne  
V košarici ni knjig.
  Poletno branje