Knjiga
Črno jezero
Izvirnik:
Oeroeg (1948)
Oeroeg
Prevod: Mateja Seliškar Kenda
Urejanje: Mija Longyka
Založba: Modrijan, 2017
Zbirka: Svila
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
mehka vezava, 142 str.
Mere: 17,6x12,5 cm, 140 g
ISBN: 978-961-287-003-4
Spletna cena: 13,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

V pripovedi o tesnem prijateljstvu med nizozemskim in javanskim dečkom, ki se z leti zaradi kulturnih razlik oddaljita drug od drugega, avtorica namreč brez zadržkov razkriva brezobzirno izkoriščanje ljudi in naravnega bogastva v nizozemskih kolonijah. Pripovedovalec, čigar imena ne izvemo, opisuje brezskrbno otroštvo na očetovi plantaži in se spominja najboljšega prijatelja, javanskega dečka Oeroega. Z leti se fanta začneta zavedati različnosti svojega položaja v hierarhiji kolonialnega sistema. Zaradi naraščajočih napetosti pripovedovalca proti njegovi volji pošljejo študirat na Nizozemsko, Oeroeg pa se sčasoma pridruži odporniškemu osvobodilnemu gibanju. Ko se znova srečata, pripovedovalec osupel spozna, da Oeroeg, zdaj borec v odporniški vojski, v njem vidi sovražnika, in se zave, da je v ljubljeni deželi, kjer je preživel otroštvo, postal nezaželen in tujec.
Avtorici, ki je v mladosti sama spremljala dogajanje v nizozemskih kolonijah, je v tej kratki, a presunljivi noveli o odtujevanju dveh kultur uspelo razkriti osnovne probleme nizozemskega kolonializma, zaradi česar se Črno jezero še danes uvršča v kanon nizozemske literature.

Recenzija Bukla

Črno jezero je novela in prvenec nizozemske pisateljice Helle S. Haasse (1918–2011, v slovenščini jo poznamo po romanih Škrlatnordeče mesto in Vmesna postaja), ki se je rodila v Batavii, sedanji Džakarti, v svoji knjigi pa z avtobiografskimi nastavki preigrava obdobje do indonezijske osamosvojitve. To počne z glavnim likom s prvoosebnim pripovedovalcem, nizozemskim dečkom, ki odrašča na plantaži v Indoneziji, večino časa pa brezskrbno preživlja s prijateljem, domorodcem Oeroegom. Njuno mladost zaznamujejo dramatični dogodki, denimo smrt Oeroegovega očeta, ki je iz naslovnega črnega jezera reševal pripovedovalca, a tudi iskrivo otroštvo, ki ga prijatelja preživljata ob raziskovanju in pohajkovanju po naravi. Njuno odraslost, ko se ločita tudi njuni življenjski poti, pa spremlja tudi vse bolj napeto ozračje indonezijskega boja za neodvisnost, ki usodno zaznamuje tako Oeroega kot tudi njuno prijateljstvo. Avtentična zgodba, ki je podložena z mnogimi detajli iz indonezijskega kolonialnega življenja.

Bukla 134-135

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.