Knjiga
Motiv
Izvirnik:
El móvil (1987)
El móvil
Prevod: Ferdinand Miklavc
Urejanje: Bronislava Aubelj
Založba: Modrijan, 2017
Zbirka: Svila
mehka vezava, 86 str.
Mere: 17,5x12,5 cm, 90 g
ISBN: 978-961-241-995-0
Spletna cena: 10,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

Glavni lik novele Motiv (El móvil, 1987) je Álvaro, po poklicu pravnik, ki o popoldnevih opravlja nepomembno uradniško službo, ves preostali čas pa se docela predaja literaturi. Napisati želi roman, in to popoln, tak, ki naj bi snov zajemal iz resničnosti, iz najbližje okolice in življenja resničnih oseb. Tako napravi načrt: za protagoniste svojega romana izbere sosede, sam pa jih napeljuje k dejanjem, ki naj postanejo njegovo gibalo. Metoda učinkuje v obe smeri, iz resničnosti ljudje prehajajo v roman, se v njem preoblikujejo in se nato vrnejo v življenje izpolnit načrte, kakor jih je zasnoval Álvaro; sam to opazuje, v realistični maniri zapisuje in ob tem briše mejo med realnostjo in fikcijo ...
Novela Motiv je prvič izšla pri avtorjevih petindvajsetih v zbirki petih zgodb, leta 2003 pa je bila objavljena kot samostojna knjižica z uvodno besedo filologa in pisatelja Francisca Rica.

Recenzija Bukla

Španskega pisatelja Javierja Cercasa (1962) v slovenščini že poznamo po njegovem nagrajenem romanu Vojaki Salamine, Motiv pa je njegov literarni prvenec iz leta 1987, ki je sprva izšel v zbirki petih zgodb, kasneje pa tudi samostojno z uvodno literarno študijo. V Motivu Cercas preigrava razmerje med resničnostjo in literaturo, to pa počne z glavnim likom Alvarom, sicer pravnikom, ki ima nepomembno službo, a zato toliko večje literarne ambicije. Namerava namreč napisati popoln roman, in sicer tak, ki kar se da dobro ponazarja resničnost, saj tudi zajema iz nje. Odloči se, da bo snov za zaplet črpal kar iz sosedskega okolja večstanovanjske hiše, v kateri živi, in da bo mlad zakonski par na koncu ubil samotnega starca iz zgornjega nadstropja. Med pisan­jem skuša tudi v resničnosti sprovocirati želeni zaplet, vendar se nekaj časa zdi, da mu bo to uspelo uresničiti samo v romanu. Seveda pa ima resničnost z njim posebne namene.

Samo Rugelj; Bukla 134-135

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.