Knjiga
Mladi bogataš
Izvirnik:
The rich boy (1926)
The rich boy
Urejanje: Bronislava Aubelj
Prevod: Maja Novak
Založba: Modrijan, 2017
Zbirka: Svila
mehka vezava, 87 str.
Mere: 17,5x12,5 cm, 90 g
ISBN: 978-961-287-004-1
Spletna cena: 10,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Na zalogi, rok dobave 3-4 dni
Založnik o knjigi

»Naj vam povem o neznansko bogatih ljudeh: drugačni so od vas in mene.« Ta stavek, v angleško govorečem svetu eden najpogosteje navajanih citatov, nas popelje v Fitzgeraldovo zgodbo o mladem bogatašu, ki je bil morda drugačen, zagotovo pa ni bil srečnejši. Anson Hunter, ki ga vse od mladosti spremlja prepričanje, da je vreden več kakor drugi in da si v življenju zasluži kaj boljšega, po vrsti neuspešnih ljubezenskih zvez nekega petka popoldne sredi mondenega New Yorka spozna, da je ostal popolnoma sam; njegovi prijatelji, ki so drugače kot on že postali družinski očetje, so se porazgubili po svojih domovih, on pa nima nikogar, ki bi mu krajšal čas ob požirku viskija z limono.
Pred nami je ganljiva zgodba, mojstrsko pripeljana do vrhunca, ob katerem si ne more­mo kaj, da se nam njen protagonist, pa četudi pripadnik osovraženega razreda premožnih, ne bi zasmilil.
Zgodba Mladi bogataš (The Rich Boy) je bila prvič objavljena leta 1926 v ameriški ženski reviji Redbook in pozneje istega leta v zbirki All the Sad Young Men (»Vsi ti žalostni mladi možje«).

Recenzija Bukla

Ameriškega pisatelja F. Scotta Fitz­geralda (1896–1940) seveda najbolj poznamo po njegovem Velikem Gatsbyju (1925), ki je bil nedavno reaktualiziran tudi z novo filmsko priredbo. Samo leto kasneje pa je izšla pisateljeva novela Mladi bogataš, ki se strukturno in vsebinsko naslanja na Velikega Gatsbyja. Osrednji lik dela je Anson Hunter, bogataš, ki se je že rodil z zlato žlico v ustih, kar pa mu kljub vsem možnostim in prilož­nostim, ljubezenskim prepletom in zapletom, uspešni poslovni karieri in neskončni reki zabav in koktajlov ne prinese življenjske sreče. Tako nekega dne, ko je star trideset let, ugotovi, da ni nikogar, da bi z njim preživel večer. Povrhu vsega potem naleti še na mladostno ljubezen … Suvereno izpisana prilika o bogastvu, ki ne zagotavlja brezpogojne ljubezni.

Samo Rugelj; Bukla 134-135

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.