Knjiga
Škatla
Izvirnik:
Kiste
Kiste
Prevod: Anja Golob
Urejanje: Majda Peklaj
Založba: VigeVageKnjige, 2017
mehka vezava, 72 str.
Mere: 23x17, 295 g
ISBN: 978-961-93768-9-8
Cena: 14,00 €
Recenzija Bukla

V prvem od štirih stripov o dečku Ahacu in škatli Škatli, ki sta jih sicer ustvarila nemška striparja, izvemo, da ne gre za povsem običajno škatlo, temveč za dobrodušno, nagajivo in spretno pomočnico čarovnika Zvizdana Paličke. Svojega gospodarja se je malo naveličala, zato se je v poštarjevem avtomobilu pritihotapila do primestnega naselja, v katerem s staršema živi Ahac. Ker je škatla čarovniška, ima tudi nekaj čarovniških moči, ki pa jih ne zna vedno izpeljati do konca. Ko starša podležeta njenemu hipnotičnemu uroku, se morata deček in škatla podati v gozd, da bi jima Zvizdan Palička dal protiurok, ko pa ga najdeta, je uročen tudi on. Prikupna pustolovščina, ki bo otroke brez težav odtegnila od televizije …

Žiga Valetič; Bukla 137

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

Ahac Novak je pob pa pol, navdušen gradilec in izumitelj, ki nekega dne pred vrtnimi vrati najde kartonasto škatlo. Na videz prazno in brez naslova mu jo mama dovoli obdržati, da bi jo vgradil v svojo vesoljsko postajo, ki jo ravnokar izdeluje. A ni vsaka škatla zgolj in samo škatla – kakšna tudi govori, izvleče iz sebe, karkoli se potrebuje: žeblje, žage, dolge late, izvijače, stare gate, najraje od vsega pa – gradi in izumlja. Svojski pristop in dve levi roki niso pri tem nobena ovira. Škatla, Ahacov novi prijatelj, sicer stanuje pri čarovniku sredi gozda, a ker slednji samo čara, ni pa posebej vnet za hobi program, skoči en dan poštarju v kombi in se odpravi na potep. Z Ahacom postaneta dobra prijatelja in si priskočita na pomoč v številnih dogodivščinah, na primer pri izumljanju negugajoče se gugalnice, premagovanju strahu pred ogromnimi kačami ali ko je treba čarovniku Zvizdanu Palički izdelati novo čarovno palico.

Škatla je prvi del priljubljene nemške stripovske serije za otroke, v kateri so doslej izšli štirje deli. Poleg pristnega prijateljstva in navdušenja nad ročnimi deli jo odlikuje tudi, da se večinoma dogaja zunaj, na svežem zraku, ter da avtorja posvečata posebno pozornost razvijanju bralne pismenosti otrok, ki se s serijo učijo tudi brati.