Knjiga
Na robu
Kolesarjenje za življenjem
Izvirnik:
At the edge (2016)
At the edge
Prevod: Jolanda Blokar
Urejanje: Blaž Mazi
Založba: Aktivni mediji, 2017
trda vezava, 249 str.
Mere: 20,5x15,5, 488 g
ISBN: 978-961-94017-5-0
Spletna cena: 24,90 €
V ceno je vključen 9,5% DDV
Trenutno ni na zalogi, rok dobave po dogovoru
Recenzija Bukla

Danny MacAskill slovi po viralnih videih na YouTubu, kot so The Ridge, Cascadia in Imaginate: živce parajoči posnetki trikov na lokacijah, ki se raztezajo od gorskih vrhov, streh in opuščenih mest do filmskih kulis. Njegovo življenje je polno razburljivih doživetij, krvavih padcev in milijonov ogledov na spletu. Poklicni »rajder uličnih trialov« za podjetji Red Bull in Santa Cruz Bicycles je odraščal v Dunveganu, odročnem škotskem mestecu na otoku Skye. Nato je postal kolesarski mehanik, toda njegova strast za triale je prerasla v nepričakovano kariero, ko je njegov debitantski video Inspired Bicycles z nedoumljivimi triki na edinburških ulicah postal viralen. Danny je s filmi, med katerimi sta Imaginate, v katerem je filmsko kuliso spremenil v otroško sobo za trike, in The Ridge, v katerem je izvedel epsko vožnjo po Nedostopnem vršacu na otoku Skye, zbral več kot 250 milijonov ogledov na YouTubu. Pred kratkim se je v Cascadii pognal čez strehe Gran Canarie in skočil v valove pod pečino, vse skupaj pa posnel s kamero Gopro. Dvakrat je bil kandidat za nagrado laureus kot ekstremni športnik leta in za naslov pustolovca leta National Geographica. V brezkompromisnih spominih na kaos Danny pripoveduje o svojem uporniškem otroštvu na otoku Skye, začetkih v vlogi rajderja uličnih trialov, nas popelje v zakulisje svojih treningov in videov ter razkriva, kaj je potrebno, da se povzpneš na višji nivo – tako duševno kot telesno.

Blaž Mazi; Bukla 140

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.

O knjigi

Kdo ne pozna videov na YouTubu, kot so The Ridge, Cascadia in Imaginate: živce parajoči posnetki trikov na lokacijah, ki se raztezajo od gorskih vrhov, streh in opuščenih mest do filmskih kulis. Dannyjevo življenje je polno razburljivih doživetij, krvavih padcev in milijonov ogledov na spletu.

MacAskill v knjigi ugotavlja, da mu pravzaprav ni jasno, od kod se je vzelo njegovo navdušenje nad kolesarjenjem. Mama je bila namreč tajnica v lokalnem gradbenem podjetju, oče pa kustos Muzeja velikana MacAskilla v Dunveganu, zbirke, posvečene njegovemu slovitemu sorodniku Angusu MacAskillu. Legenda pravi, da je bil visok 236 centimetrov, in v Guinnessovo knjigo rekordov se je zapisal kot »najvišji nebolezenski velikan vseh časov «. Za nameček je bil močan kot bik in je imel največji obseg prsi med »nedebelimi moškimi «, ki je meril osupljivih 200 centimetrov.

“Ni presenetljivo, da je postal lokalni heroj na otoku Berneray, kjer je živel na začetku 19. stoletja. Ko se je razvedelo, da lahko pod vsako roko nese 160 kilogramov težek sod vina, ne da bi se spotil, ga je poiskal svetovno znani P. T. Barnum. Angusu so kmalu plačevali, da je potoval po Ameriki, kjer so ga neštetokrat izzvali k pretepu (v katerem je po navadi najbrž zmagal), in z neverjetnimi podvigi razkazoval svojo moč. Menda je lahko odraslega konja dvignil čez 120 centimetrov visoko ograjo. ”

Dannyjev oče, ki je bil očaran nad temi zgodbami, je leta 1989 odprl muzej, ki je postal znamenitost Skya. Turisti so pogosto zavili vanj. Vsi so hoteli slišati o Angusovem življenju. “Ko sem bil majhen, sem otrokom v šoli razlagal, da smo imeli v družini pošast, ” pripoveduje Danny.