Knjiga
Uničimo jo!
Izvirnik:
Destroying Avalon (2006)
Destroying Avalon
Prevod: Diana Ramšak
Urejanje: Irena Miš Svoljšak
Založba: Miš, 2011
Zbirka: Z(o)renja+
trda vezava, 218 str.
Mere: 24x15,5 cm, 444 g
ISBN: 978-961-272-043-8
Cena: 25,95 €
Založnik o knjigi

Ta odkritosrčna in nadvse verjetna zgodba je prvoosebna pripoved, namenjena tako učiteljem kot najstniškim bralcem in njihovim staršem, saj gre za literarno delo, ki bralcu omogoča vpogled v sodobni fenomen elektronskega nadlegovanja. Že v letu 2007 so v Avstraliji ugotovili, da je polovica deklet med 12 in 15 letom že doživela tovrstno nadlegovanje, ki je še posebej neprijetno zato, ker nadlegovalci lahko skrijejo svojo identiteto. Pred takšnimi zlorabami žrtev ni varna niti v okolju svojega doma.

Najstnica Avalon se je z avstralskega podeželja preselila v mesto. Na prejšnji šoli je bila ena najbolj priljubljenih deklet, kapetanka športne ekipe, odlična učenka. V novi šoli se že od prvega dne trudi vključiti se v novo družbo, a vsak poizkus se spremeni v katastrofo. Še slabše: postane žrtev spletnega nadlegovanja svojih sošolcev. Ob njej je le nekaj manj priljubljenih učencev, a kaj, ko se nadlegovalci spravijo tudi na njenega najboljšega novega prijatelja Marshalla.

Recenzija Bukla
Zdolgočasenost je pogosto razlog, da se mladi zatekajo k anonimnim internetnim klepetalnicam in družabnim omrežjem, če pa k temu dodamo še najstniško zlobo in nevoščljivost, lahko dobimo povsem realno pripoved o spletnem nadlegovanju in ustrahovanju mladih deklet. Najstnica Avalon ima na novi šoli veliko težav z iskanjem novih prijateljev, sploh zaradi zlonamernih zapisov, ki nastajajo na blogih sošolcev. Njeno vključevanje v družbo je težko, še bolj pa nastrada njen občutljivi prijatelj Marshall. Nadlegovanju se ne znata upreti in le-to se stopnjuje vse od tragičnega konca. Avstralska profesorica ima več kot dovolj izkušenj z najstniškimi tegobami in žalostna zgodba, ki velja za njeno najuspešnejšo, je prejela več avstralskih literarnih nagrad.
Renate Štrucl

© Bukla – Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Pogoji uporabe.