Knjiga
Logika življenja
Izvirnik:
The Logic Of Life (2009)
The Logic Of Life
Prevod: Urška Pajer
Založba: Učila International, 2010
Zbirka: Žepna knjiga
mehka vezava, 267 str.
Mere: 19 x 13 cm, 234 g
ISBN: 978-961-00-0931-3
Cena: 10,90 €
Kategorije:
Ključne besede:
Založnik o knjigi
Življenje se včasih zdi nelogično. Ljudje počnejo nerazumne reči: uživajo mamila, imajo nezaščitene spolne odnose, se ukvarjajo s prostitucijo, kockajo in ropajo. Če pogledamo od daleč, ni življenje nič bolj pošteno in nič preprostejše. Zakaj nekatere soseske uspešno cvetijo in se druge spreminjajo v geta? Zakaj je rasizem še vedno prisoten? Zakaj dobiva vaš šef nespodobno visoko plačo?
Ekonomist Tim Harford na ta vprašanja ponuja presenetljive odgovore: za najbolj javnimi dogodki, kot so volitve, in za najintimnejšimi, kot so spolni odnosi, s pomočjo teorije racionalne izbire odkriva enake zakonitosti: v ozadju vsega – seksa in zločina, rasizma in pisarniške politike – tiči nova ekonomika, takšen ali drugačen izračun, kaj se (bolj) izplača. »Če so v nekaterih predelih pogosti zločini, se po teoriji racionalne izbire zločin tam izplača: poiskati moramo način, da zločinu zvišamo ceno ali znižamo njegove koristi. Če najstniki iz getov niso izobraženi, so po teoriji racionalne izbire prepričani, da so napori ob pridobivanju znanja večji kot koristi, ki jih znanje prinaša: ugotoviti moramo, ali imajo prav, nato pa moramo poskusiti spremeniti njihove spodbude.«

Logika življenja je namenjena širokemu krogu bralcev, saj je avtorjevo argumentiranje jasno in prepričljivo, v njej pa bodo tudi ekonomisti našli marsikaj novega in zanimivega.