Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Mestna knjižnica Ljubljana

O letu Kristine Brenkove na Slovenskem in prazniku Čebelice

Darja Lavrenčič Vrabec, Bukla 70, oktober 2011

O letu Kristine Brenkove na Slovenskem in prazniku Čebelice

Letošnje leto je zlasti  na področju slovenske mladinske književnosti in tudi založništva za otroke in mladino močno zaznamovano z jubilejem dr. Kristine Brenkove, in sicer s stoletnico njenega rojstva, ki se bo zgodila 22. oktobra. V tem letu se je že zvrstilo kar precej odmevnih dogodkov, pravzaprav so se ti začeli odvijati že jeseni 2010, kot npr. odprtje potujoče razstave Kamenčki v mozaiku življenja Kristine Brenkove, ki jo je pripravila njena "domača" Knjižnica Bežigrad, enota Mestne Knjižnice Ljubljana. In temu so sledili še drugi dogodki, npr. natečaj za najlepše izdelani Ekslibris na temo dela ali življenja gospe Kristine Brenkove, tudi enega od vsebinski sklopov 5. cikla Slovenskega knjižnično-muzejskega  MEGA kviza, ki se je reševal v šolskem letu 2010/11, smo posvetili prav njej, žlahtni Slovenki, Evropejki in svetovljanki, literarni ustvarjalki, kultni urednici in prevajalki.

Leta 2010 je RTV Slovenija predvajala imeniten dokumentarec  z naslovom Zgodbe Kristine Brenkove, v katerem je uspela ujeti avtoričine zadnje iskrive spomine, srečevanja z njo, duhovito in iskreno sogovornico, preminulo slabo leto dni pred tem.

Če naštejemo še nekatere pomembne javne dogodke, ki so se na Slovenskem zgodili prav v tem letu, LETU KRISTINE BRENKOVE, naj omenimo naslednje:
- Nagrada izvirna slovenska slikanica se je letos povezala z imenom Kristine Brenkove.
- V Pionirski, centru za mladinsko književnosti in knjižničarstvo pri MKL, smo aprila, ko po tradiciji vsako leto počastimo praznik knjig za otroke, pripravili  Obdarovanja, simpozij o ustvarjalnosti in življenju Kristine Brenkove, in sicer v sodelovanju z Društvom Bralna značka pri ZPMS, Narodno in univerzitetno knjižnico, Sekcijo za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev, revijo Otrok in knjiga, Založbo Mladinska knjiga in s Slovensko sekcijo IBBY.
Dr. Kristina Brenkova, vsestranska kulturna osebnost, tudi sama izvirna avtorica in prevajalka, je s svojim delovanjem in ustvarjanjem pustila neizbrisne sledi na mnogih področjih mladinske književnosti in bralne kulture. Bila je prva pionirska urednica pri založbi  Mladinska knjiga. Iz nič je osnovala celoten knjižni program za otroke in mladino in s tem dala čvrste temelje za nadaljnje delo založb. Je tudi ustanoviteljica knjižnih zbirk, ki še danes predstavljajo pomembne stebre leposlovja za mladino. Kot urednica in prevajalka je kmalu po drugi svetovni vojni med našo mladino pripeljala knjižne junake kot so Pika Nogavička, Bambi in stric Tom. Njeno delo ji je pomenilo mnogo več kot osnovo za eksistenco, bilo je njena strast in življenjsko poslanstvo. K temu delu je pritegnila številne odlične slovenske ustvarjalce, mnoge, med njimi tudi Daneta Zajca, je prav ona nagovorila k ustvarjanju za otroke in mladino.
Mnoge knjige, ki jih je uredila, napisala ali prevedla, živijo naprej, skozi nove in nove generacije otrok in njihovih staršev. Njena zlata ptica pa še vedno milo žgoli vsem nam.
- Poletje je slovenski javnosti in Kristini Brenkovi v spomin prineslo knjigo Pravljice,  ki je ponatis prve izdaje iz leta 1966, vendar je glede na format večja in še lepše oblikovana, z imenitnimi in navdihujočimi ilustracijami Ančke Gošnik Godec. Knjiga, po njenih besedah, zapisanih v prvi izdaji »prinaša bralcem droban izbor iz neizmerno bogate zakladnice ljudskih pravljic s celega sveta«. In z njo se je »njena« založba ob jubileju poklonila »dami slovenske otroške literature«.
- V prazničnem decembru ji bo založba Mladinska knjiga poklonila spominski album, Pionirska pa družabno igro »Knjiga se spominja«, katere zasnova temelji na potovanju deklice Delfine iz knjige K. Brenkove Deklica Delfina in lisica Zvitorepka.
Višek praznovanj pa bo vsekakor oktobra letos ob prazniku Čebelice, ki v javnost pošilja sporočilo o velikem pomenu otroških knjig, zlasti slikanic, saj se tu vse začenja, tu se začenja graditi neka urejena, kultivirana družba. Zasnovali sta ga že pred leti Mladinska knjiga Trgovina in knjigarna Konzorcij na pobudo znamenite knjigarke z otroškega oddelka, Bedite Mlinar, njeni pobudi pa se je že takoj pridružila Pionirska, pozneje pa tudi knjigarne Mladinske knjige širom po Sloveniji, šolske knjižnice in mladinski oddelki splošnih knjižnic.
Praznik Čebelice postaja vseslovenski praznik otroških knjig in branja otrokom, saj se njegovi organizaciji vsako leto pridruži več knjižnic, ki tudi organizirajo razstave otroških knjig ter dogodke, s katerimi spodbujajo, da bi prav vsakemu slovenskemu otroku nekdo prebral pravljico, bodisi starši, stari starši, vzgojitelji ali učitelji in pa seveda tudi knjigarji in knjižničarji oz. nastopajoči na številnih prireditvah.
Letošnji izbor otroških knjig bo razstavljen v izložbah in na najbolj opaznih otokih znotraj knjigarn v celotni mreži knjigarn MK.
Nosilno sporočilo letošnjega praznika Čebelice je citat Kristine Brenkove: »V svetu duha ne šteje število, temveč zbrana notranja ustvarjalna sila. Sije kot magični kamen, kot živa voda napaja rodove, iz čim več kultur se poji njegova življenjska sila, tem več jim vrača. In sleherni narod, ki se tega zaveda in uresničuje svoje kulturno poslanstvo, ceni bolj od vseh svetovnih nagrad radoživo slo svojih mladih bralcev po lepi in dobri knjigi.«
V tem slavnostnem mesecu bodo v 17 knjigarnah Mladinske knjige po vsej Sloveniji razveseljevali otroke in njihove starše z lutkovno predstavo Moj dežnik je lahko balon, ki jo bodo izvajali Ajda Rooss ali lutkarji gledališča Fru-fru.
Več dodatnih informacij, tudi izbor 40 kakovostnih slikanic in ilustriranih knjig, je mogoče od začetka oktobra najti na naslednjem elektronskem naslovu: www.praznikcebelice.si
Naj na koncu zaželimo čim bolj množično praznovanje letošnjega praznika Čebelice po slovenskih knjižnicah, knjigarnah, vrtcih, šolah, družinah. Naj sleherni otrok sliši čim več imenitnih pravljic, saj so te »živa voda« naših življenj.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...