Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Festival literature sveta – Fabula 2015

Renata Zamida, Bukla 107-108, 4.2.2015

Festival literature sveta – Fabula 2015

Fabula je že tradicionalna znanilka pomladi in na svoj račun bodo ponovno prišli ljubitelji vrhunskih avtorjev in dobrih knjig - Fabuline žepnice po dostopni ceni vas bodo v knjigarnah, pa tudi kot e-knjige, pozdravljale že od sredine februarja. Z zanimivimi in uglednimi tujimi ter slovenski avtorji se bomo družili v Klubu Cankarjevega doma, bogat spremljevalni program pa bo potekal na različnih lokacijah po Ljubljani in zunaj nje. Uvod v festival bodo že tradicionalni februarski prozni mnogoboji v petih slovenskih mestih z Boštjanom Gorencem - Pižamo na čelu, od zadnjega februarskega dne pa bodo zgodbe v vseh oblikah obarvale deset zgodnje pomladnih dni od jutra do poznega večera. Vabljeni!

ŽEPNA BELETRINA

Stefan Hertmans:
Vojna in terpentin
prevod: Staša Pavlović, roman, cena 9,90 €

Tik pred smrtjo je Urban Martien svojemu vnuku, Stefanu Hertmansu, podaril stara zvezka, ki se ju je ta v strahu pred nepričakovanimi skrivnostmi dolga leta bal odpreti. Življenje njegovega deda je bilo zaznamovano s siromašnim otroštvom, srhljivo izkušnjo prve svetovne vojne, z mnogo prezgodaj preminulo ljubeznijo in gorečo predanostjo slikarstvu. Hertmans je ustvaril ganljivo, s simboli prepredeno pripoved o tragični flamski zgodovini, skritih strasteh, in o ranjeni duši preprostega človeka, ujetega med vojno in terpentin.


Tukaj lahko izveste več o knjigi.

Georgi Gospodinov:
Fizika žalosti
prevod: Borut Omerzel, roman, cena 9,90 €

Fizika žalosti je izvirno grajen roman, ki ga sestavljajo drobne zgodbe, antični miti in raznovrstne stranske pripovedi ter stalna menjava pripovednih perspektiv in dogajalnih časov. Skozi oči dečka, ki ima nenavadno sposobnost vživljanja v druge ljudi in bitja, avtor v romanu prek na videz nepomembnih drobcev in življenjskih usod izrisuje zgodovino sveta. Ganljiva in hkrati izjemno zabavna pripoved nas skozi labirint vodi k sočutju do žalostnega in nerazumljenega Minotavra v njegovem središču.

Tukaj lahko izveste več o knjigi.

Clément Bénech:
Slovensko poletje
prevod: Jana Pavlič, roman, cena: 9,90 €

Zgodba kratkega romana Slovensko poletje se z vrtoglavo hitrostjo v nekaj dneh odvije na Bledu in v Ljubljani, kjer mlad francoski par preživlja poletne počitnice in hkrati išče smisel svojega sobivanja. Študenta prestolnico in Bled ter njune znamenitosti slovenskemu bralcu predstavita skozi radovedni pogled tujca, ki gleda iste stvari kot mi, a jih seveda vidi malce drugače.

Milan Dekleva, Žiga X Gombač, Mojca Kumerdej, Desa Muck, Barbara Simoniti:

Tukaj lahko iveste več o knjigi.

Moč lažnega
spremna beseda: Milena Mileva Blažič, kratke zgodbe, cena: 9,90 €

V sklopu letošnjega fokusa Moč lažnega bo prvič v zgodovini festivala izšla knjiga za mlade bralce, zgodbe zanjo pa so prispevali uveljavljeni (mladinski) avtorji in avtorice. Vseh pet kratkih zgodb se vrti okrog skupnega imenovalca – laži. Junaki so v vlogi lažnivcev in nalaganih – dekle, ki se reže, najstnik, ki ga razganja od hormonov, fant, ki izve, da sta mu starša vse življenje lagala, tri sestre, ki razkrijejo globalno laž, in maček, ki se zateka k manjšim lažem in prevaram, da doseže svoje, kot je pač v mačji naravi.

V Klubu CD v Ljubljani bodo vsi slovenski avtorji nastopili na zaključni večer festivala v režiji Boštjana Gorenca-Pižame, v nedeljo, 8. 3. ob 20. uri.

Tukaj lahko izveste več o knjigi.

DODATNA KNJIŽNA IZDAJA

Janice Galloway:
Clara
prevod: Jure Potokar, roman, Beletrina 2014, trda vezava, cena: 29 €

Roman Clara posoja glas ženi slavnega skladatelja Roberta Schumanna, intrigantni osebi, ki se je izgubila med vrsticami zgodovine. Čeprav je bila Clara Schu mann v 19. stoletju ena najbolj priznanih pianistk, danes ni več poznana po svoji glasbi, ampak zgolj po svojem zakonu s skladateljem. Roman Clara prikazuje skupnost zakoncev Schumman, izmenično zaznamovano z obdobjema glasbe in tišine, Clarino pot iskanja lastnega izraza in Robertov spust v stanje norosti.

Tukaj lahko izveste več o knjigi.


TUJI GOSTI FESTIVALA

Janice Galloway (1955, Škotska) je pisateljica za katero pravijo, da je že zasedla svoje mesto na seznamu škotskih klasikov in je ena izmed bolj opaznih predstavnic sodobne škotske literature. Do zdaj je izdala več romanov in zbirk kratkih zgodb, za svoja dela pa je prejela mnogo nagrad in priznanj, njena knjiga Dihati moraš, to je vsa skrivnost pa se je uvrstila tudi na seznam 10 najboljših škotskih knjig zadnjih 50 let. Omenjeni roman je pri nas izšel leta 2000, v okviru letošnje Fabule pa bo dostopen tudi kot e-knjiga. Njena dela zaznamujejo ritmičnost jezika, temačen humor in pikrost, s katerimi se loteva urbanih zgodb in težav vsakdana sodobnega človeka.
V Klubu CD v Ljubljani bo v pogovoru z Draženom Dragojevićem nastopila na otvoritveni večer festivala, v soboto, 28. 2. ob 20. uri.

Clément Bénech (1991, Francija) je mlajši francoski avtor. Na znameniti Sorboni je študiral sodobno literaturo in med študijem preživel šest mesecev v Berlinu. Pravi, da ga je k pisanju spodbudilo branje romanov nedavnega Nobelovega nagrajena Patricka Modiana. Je tudi avtor bloga clementbenech.tumblir.com in mu lahko sledimo na twitterju. Leta 2013 je izšla njegova prva knjiga, kratek roman Slovensko poletje.
V Klubu CD v Ljubljani bo v pogovoru z Agato Tomažič nastopil v ponedeljek, 2. 3. ob 20. uri.

Stefan Hertmans (1951) je eden izmed najvidnejših in najbolj profiliranih flamskih avtorjev, doma in v tujini nagrajevani pesnik, pisatelj in esejist z zavidljivim opusom ter predavatelj na najuglednejših evropskih univerzah. Stalni gost mednarodnih podijev domače in tuje bralce navdušuje s svojimi eruditskimi, poetičnimi besedili, v katerih se pogosto dotika tem spominjanja, otroštva ter odnosa med domišljijo in resničnostjo. Kljub že več kot tri desetletja trajajoči uspešni pisateljski karieri pa je avtor največji preboj zagotovo storil s svojim zadnjim romanom Vojna in terpentin, ki je izšel ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne in takoj vzbudil zanimanje vseh pomembnejših svetovnih založb.
V Klubu CD v Ljubljani bo v pogovoru s prevajalko Stašo Pavlović nastopil v sredo, 4. 3. ob 20. uri.

Georgi Gospodinov (1968) je pesnik, pisatelj in dramatik ter eden najbolj prevajanih bolgarskih avtorjev po letu 1989. Za svoja dela je prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade. Ima doktorat znanosti, je glavni urednik tednika za kulturo in književnost Literaturen vestnik, na Novi bolgarski univerzi predava sodobno bolgarsko književnost. Živi in dela v Sofiji. Avtor je za svoja dela prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade, že njegov romaneskni prvenec Naravni roman (1999) je bil preveden v kar 22 jezikov (v slovenščini je izšel leta 2005 pri Študentski založbi). Roman Fizika žalosti je nagrajevan tako doma kot v tujini.
V Klubu CD v Ljubljani bo v pogovoru s prevajalcem Borutom Omerzelom nastopil v petek, 6. 3. ob 20. uri.

IZPOSTAVLJAMO V PROGRAMU FESTIVALA:

10. februar – 3. marec, Celje, Ljubljana, Solkan, Kranj, Novo Mesto: PROZNI MNOGOBOJI
Si zgodbar? Pridi, povej, poberi nagrado. Pet predizborov, eno finale.

Nedelja, 1. marec, Breg 22, pred in v galeriji DLUL, med 11.00 in 14.00: Pripeljite malčke! (in igračke, ki so se jih naveličali)

»Podari si zgodbo« na stojnici, kjer lahko vsak otrok prinese/odnese igračko, ob tem pa prisluhne spontani zgodbi … hkrati bo v galeriji potekala pop-up fotografska razstava priznane fotografinje Petre Nuzdorfer. Fotografijo lahko naslednjo nedeljo odnesete domov …

Torek, 3. marec, SNG Drama, ob 18.00: KDO ZDAJ TU LAŽE?

Slovenska fenomenološka »sveta trojica« Alenka Zupančič, Slavoj Žižek in Mladen Dolar v pogovoru o prevarah, vljudnostnih lažeh, iluzijah … in svojem pogledu na sodobni svet.

Četrtek, 5. marec, Klub CD, ob 18.00: BELE LAŽI, ČRNE RESNICE

Predavanje svetovno znanega avstrijskega filozofa in psihoanalitika Roberta Pfallerja. Od laži v intimnem odnosu do tiste v javnem življenju.

Sobota, 7. marec, Kosovelova dvorana CD in Slovenska Kinoteka: Moč lažnega na filmu

Filmski projekciji dokumentarca Zvonovi iz globine Wernerja Herzoga in klasika Abasa Kiarostamija Veliki plan bo uvedel Gregor Moder v pogovoru z Jelo Krečič.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...