Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Literature sveta – Fabula 2013

Janina Kos, Bukla 86–87, 06.2.2013

Literature sveta – Fabula 2013

Letos bo festival že deseto leto zapored v slovensko prestolnico pripeljal nekatera največja mednarodno priznana pisateljska imena, ki se bodo slovenskemu občinstvu predstavila na literarnih večerih v Cankarjevem domu. V goste prihajajo pisatelji Irvine Welsh iz Velike Britanije, Drago Glamuzina iz Hrvaške, Eduardo Sánchez Rugeles iz Venezuele, Ilija Trojanow, pisatelj bolgarskega rodu iz Nemčije, ter slovenske avtorice in avtorji Stanka Hrastelj, Milan Kleč, Marko Sosič in Dušan Šarotar. Festival pa prinaša še mnogo več: izdaje knjižnih del gostujočih avtorjev, ki bodo bralcem dostopna po izjemno ugodni ceni, številne spremljevalne dogodke, na katerih bodo gostje in strokovnjaki razpravljali o najrazličnejših aktualnih temah, ki se bodo navezovale na festivalski fokus Mitologija: ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?, mednarodni simpozij na temo mitologij, pester program za otroke in mladino, že tradicionalne prozne mnogoboje, ki že pred začetkom festivala na literarne odre po vsej Sloveniji povabijo mlade amaterske pisce, da predstavijo svoje kratke zgodbe in si tako prislužijo knjižne nagrade, najboljši pa celo objavo ...

Stanka Hrastelj, Milan Kleč,
Marko Sosič, Dušan Šarotar:
Miti naši vsakdanji
kratke zgodbe, 100 str.
cena: 5 €

Štiri priznane slovenske pisatelje smo povabili, da napišejo kratke zgodbe, za katere naj poiščejo navdih v slovanski mitologiji. Tako spoznamo novodobno Lepo Vido, ki pa tokrat svoje bridke usode ne obžaluje, mladenko, ki na svojem potovanju v Krakov odkrije množico slovanskih božanstev in bajeslovnih bitij, žensko, ki se, da bi obvarovala svojega moža pred kaznijo, kot Bela dama devinska spremeni v skalo, in mladega pripravnika iz odvetniške pisarne, ki se mu ob nenavadnem srečanju razkriva v tančico skrivnosti zavita usoda, zapisana morda le v zvezdah. V vsaki izmed zgodb, ki opisujejo duhovite vsakdanje prigode in sanjske podobe, se zrcali nekaj skrivnostnega, nekaj, česar ne moremo popolnoma dojeti, nekaj, kar nas opominja, da je v našem vsakdanjiku marsikaj nepojasnljivega in da so naša življenja nemalokrat podobna – bajkam.
V Klubu CD v Ljubljani bodo vsi slovenski avtorji nastopili ob koncu festivala, v soboto, 9. 3., ob 20.00.


Irvine Welsh:
Pogreto zelje
prevod: Breda Biščak,Andrej E. Skubic
in Jernej Županič
kratke zgodbe, 340 str.
cena: 5 €

Najnovejša zbirka kratkih zgodb enfant terribla sodobne škotske literature je avtorjev izbor njegovih starejših zgodb, ki so izhajale v različnih časopisih in drugih publikacijah. Mnogi kritiki ugotavljajo, da je Welsh predvsem mojster kratke zgodbe (tudi Trainspotting je bil sprva mišljen kot niz kratkih zgodb, ki naj bi jih povezovali skupni junaki), dokaz za takšne trditve pa je zagotovo njegova zadnja zbirka, ki združuje zgodbe, v katerih so poudarjene njegove najbolj značilne pisateljske vrline: divja domišljija, izostren občutek za narečni govor, smisel za črni humor, predvsem pa sposobnost ustvarjanja nekaterih najizvirnejših junakov sodobne književnosti.

Drago Glamuzina:
Trije
prevod in spremna beseda: Jurij Hudolin
roman
cena: 5€

Prozni prvenec hrvaškega pesnika Draga Glamuzine Trije je roman o ljubezni, ki se preveša v obsesijo. Goran in Hana sta ljubimca, ki varnost družinskega življenja nenehno postavljata na kocko zaradi strasti, ki ju docela posrka vase in oropa vsakršnega občutka nadzora nad lastnim telesom in čustvovanjem. Intimna afera kmalu postane javni škandal in družinska drama, ki v svoj vrtinec ujame tudi ljubljene bližnje. Potrebni potujitveni efekt Glamuzina doseže z zgodbo v zgodbi: pripoved o dveh ljubimcih je umeščena v kontekst nastajajočega romana, ki ga piše glavni protagonist, kar med branjem vztrajno neti dvom, ali se zapisano dogaja »zares« ali zgolj v protagonistovi domišljiji.

Eduardo Sánchez Rugeles:
Ljubljana
prevod: Marjeta Prelesnik Drozg
roman, 388 str.
cena: 5 €

Gabriel Guerrero, venezuelski zdomec v Španiji, se spominja svojega otroštva v eni od četrti Carácasa, kjer je bilo nekoč med otroško igro prvič izgovorjeno ime Ljubljana. Eden njegovih vrstnikov je vprašal: »Glavno mesto Slovenije?«, Gabriel pa je izstrelil: »Ljubljana.« Carla, sestrica njegovega prijatelja, je tedaj vzkliknila: »Kako čudovito ime!« in pozneje dejala, da bi nekoč to mesto rada obiskala. Gabriel ji je tedaj obljubil, da se bosta nekega dne zagotovo srečala v tem mestu čudovitega imena. A preden se Gabrielove in Carline poti znova prekrižajo, minejo leta. Medtem se Gabriel poroči, dobi službo v pomembni nevladni organizaciji, vendar ne v službi ne v zakonu ni srečen. S Carlo se čez leta res dogovorita za srečanje na Zmajskem mostu in preživita v Ljubljani romantične trenutke, ki Gabriela povsem prevzamejo in mu dramatično spremenijo življenje.

Ilija Trojanow:
Tajanje
prevod: Mojca Kranjc
roman, 168 str.
cena: 5 €

Roman Tajanje (2011) je dnevnik, ki ga neki nemški glaciolog piše kot strokovni vodja turističnega križarjenja okrog Antarktike. V bližino – vsaj za zdaj in vsaj za silo zaščitenega – ljubljenega ledu se tako rekoč zateče, pretresen zaradi smrti ledenika v Alpah, ki ga je dolga leta opazoval in preučeval. Tako je med platnicami njegove beležnice ne le ladijski dnevnik, temveč tudi ironičen opis tistih varuhov narave, ki uničevanje planeta izrabljajo za lastno promocijo, predvsem pa refleksija o nemoči stroke pred plenilsko logiko kapitala in njegove sužnje – politike.


TUJI GOSTI

Škotskemu pisatelju Irvinu Welshu, rojenemu leta 1958, je pisateljsko slavo prinesel roman Trainspotting (1993), ki mu je po prenosu na film v režiji Dannyja Boyla vtisnil oznako kontroverznega pisatelja. Trenutno velja za enega najbolj priznanih, hkrati pa razvpitih škotskih avtorjev. Omenjenemu romanu je sledilo nadaljevanje z naslovom Porno (2002), nato pa še pet romanov, med njimi Posteljne skrivnosti kuharskih mojstrov (The Bedroom Secrets of the Master Chefs, 2006). Welsh piše tudi gledališke igre in filmske scenarije, sam pa je režiral tudi nekaj kratkih filmov.
V Klubu CD v Ljubljani bo nastopil v soboto, 2. 3., ob 20.00. V nedeljo, 3. marca ob 21.00 pa bo avtor prisoten tudi na filmskem pogovoru pred projekcijo filma Trainspotting (D. Boyle, 1996) v Slovenski kinoteki.

Eduardo Sánchez Rugeles se je rodil v Carácasu leta 1977 ter tam diplomiral iz primerjalne književnosti in filozofije, nato je v Madridu magistriral, zdaj pa na Univerzi v Salamanci pripravlja doktorat. Pred romanom Ljubljana je že objavil romana Blue Label / Etiqueta Azul in Transilvania, unplugged in s prvim leta 2010 v Venezueli zmagal na ibero-ameriškem literarnem natečaju Arturo Uslar Pietri ter tako prišel v finale kot nominiranec za nagrado, ki jo podeljujejo venezuelski literarni kritiki.
V Klubu CD v Ljubljani bo nastopil v sredo, 27. 2., ob 20.00.


Ilija Trojanow, rojen 1965 v Sofiji, je leta 1971 s starši emigriral v Zvezno republiko Nemčijo, leta 1972 pa se je družina preselila v Kenijo, kjer je oče dobil službo kot inženir. Ilija je po štirih letih osnovnega šolanja v Nemčiji do leta 1984 živel v Nairobiju, kjer je maturiral. Potem je v Münchnu študiral pravo in etnologijo. Pisateljski prodor se mu je posrečil leta 2006 z romanom Zbiralec svetov. Živel in delal je na različnih koncih sveta, za zdaj se je ustalil na Dunaju.
V Štihovi dvorani CD v Ljubljani bo nastopil v četrtek, 28. 2., ob 20.00


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...