Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

V Bralnicah pod slamnikom se je letos zbralo več kot 4.000 bralcev

V Bralnicah pod slamnikom se je letos zbralo več kot 4.000 bralcev

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom (potekal je od 23. do 30 maja) je letos ob branju že tretjič združeval generacije in spodbujal k prostočasnemu branju ter strpnosti. Festival ima sicer domicil v Domžalah, potekal pa je na več kot tridesetih prizoriščih po Sloveniji, za cel mali festival je bilo prireditev ob Soči. Tako so knjige in festivalski dogodki prišli predvsem k tistim mladim v predmestjih in na podeželju, kjer ni preobilice kulturnih dogodkov.

Letošnja tema festivala je bila Zamolčane zgodbe – skrite težave odraščajoče mladine in izhaja iz izjave gosta festivala, priljubljenega irskega pisatelja Johna Boyna, o njegovi knjigi Deček v črtasti pižami: \'Vedno znova moramo prisluhniti njihovim zamolčanim zgodbam.\' Zamolčanih težkih zgodb mladih je namreč tudi danes žal vse več. Želeli smo, da mladi pogledajo okrog sebe, da spoznajo, kdo je pomoči potreben, da namesto obsojanja razvijajo sočutje do tistih, ki nimajo takšnih možnosti kot oni. V okviru festivala je bil tako razpisan literarni natečaj z naslovom Zamolčana zgodba, sodelovalo pa je 16 šol s 110 prispevki. Sedem zmagovalcev je prejelo knjige po svoji izbiri, trem med njimi jih je podelil sam irski gost festivala John Boyne.

Festival je na slavnostni prireditvi v kulturnem domu v Radomljah odprla varuhinja človekovih pravic RS Vlasta Nüss dorfer. Na odprtju festivala so veliko aplavzov poželi tudi veleposlaniki nekaterih evropskih držav, ki so brali otroško poezijo v svojem jeziku. Častni gost festivala je bil irski pisatelj John Boyne (intervju z njim je nekaj stranio naprej), ki svoje knjige izdaja v 46 državah sveta, štiri njegove knjige so izšle tudi v Sloveniji. Srečal in pogovarjal se je z več kot 800 mladimi slovenskimi bralci. Gostja festivala je bila tudi Ulrike Nickel, organizatorka berlinskega mladinskega literarnega festivala, s katerim se bodo Bralnice pod slamnikom povezale naslednje leto.

Na festivalu so se z bralci in njihovimi mentorji srečevali in na različne načine sodelovali vrhunski slovenski književni ustvarjalci: Barbara Hanuš, Aksinja Kermauner, Nataša Konc Lorenzutti, Gaja Kos, Nina Mav Hrovat, Matjaž Pikalo, Saša Pavček, Slavko Pregl, Cvetka Sokolov, Damijan Stepančič, Ifigenija Simonovič, Peter Svetina, Ksenija Šoster Olmer, Janja Vidmar, Ana Zavadlav, Dim Zupan.

Majski festivalski teden je bil le praznični vrhunec, saj so mladi udeleženci festivala že vse od pozne jeseni izvajali različne ustvarjalne bralne projekte. Učenci OŠ Brdo pri Lukovici so, denimo, pripravili dramatizirano prireditev Matjaž in Rokovnjači o Janku Kersniku, kamor so vključili kot antipod sodobnega pisatelja Matjaža Pikala. Na OŠ Marije Vere Kamnik so izdelovali tipne slikanice v pričakovanju gostje dr. Aksinje Kermauner in knjižne skulpture, ki so jih razstavili v Knjižnici Domžale. Pripravili so tudi prireditev ob odprtju razstave fotografij z naslovom \'Sladko branje\'; tu je bila gostja Urlike Nickel, predstavnica festivala iz Berlina. Učenci 3. razreda OŠ Most na Soči pa so srečali na prireditvi z naslovom Zamolčane zgodbe, kjer so se ob prebranem na natečaju nagrajenem spisu Benjamina Žbogarja pogovarjali s socialno delavko Kristino Šturm Leban s Centra za socialno delo Tolmin o problemih mladostnikov. Člani knjižničarskega krožka na OŠ Litija so s svojo mentorico izdelali e-napovednike za knjige Johna Boyna, ki so prevedene v slovenščino (Deček v črtasti pižami, Nace gre od doma, Osupljiva zgodba Barnabyja Brocketa, Upor na ladji Bounty).

Festival pa je bil obarvan tudi pravljično. Pikina čajanka v Knjižnici Domžale je bila preplet pripovedovanja zgodb iz Pike Nogavičke, ustvarjanja in igranja. Zgodbe o Piki so bile tudi izhodišče za pogovore o drugačnosti in strpnosti. V knjižnici Domžale so pripravili tudi prireditev z naslovom V sožitju s knjigo. To je bilo bralno srečanje z osebami z motnjami v duševnem razvoju iz Društva Sožitje Mengeš. S pomočjo lažje literature se jim je pomagalo odstirati svet umetnosti. Prek zgodb in pogovarjanja ob njih laže spoznavajo sebe in kljub drugačnosti najdejo svoje mesto v svetu.

Festival je šel na obisk tudi v odročne podružnične šole, kjer je ob obisku pisateljice založba Miš vsakemu od učencev podarila knjigo in tako obdarovala več kot 200 otrok. Kako so bili veseli svoje nove knjige! Saj so jo zaslužili, bili so namreč imenitno pripravljeni na obisk, odlično so poznali dela pisateljic, ki so jih obiskale.

Na strokovnem srečanju za mentorje branja, knjižničarje, učitelje in profesorje slovenščine so strokovnjaki pod vodstvom dr. Igorja Sakside obravnavali Jurija Murija Toneta Pavčka. Kot medgeneracijsko sodelovanje so bila v festival vključena tudi srečanja starejših bralcev, ki smo jim predstavili novosti ustvarjalcev, gostujočih na festivalu (da spodbudimo medgeneracijsko branje), in srečanja z avtorji v domovih upokojencev. Naj omenimo še razstavo ilustracij Ane Zavadlav v Knjižnici Domžale, skupaj s knjižnimi skulpturami učencev z OŠ Marje Vere Kamnik, in razstavo ilustracij Damijana Stepančiča v Knjižnici Kamnik.

Več in »vse« o festivalu lahko najdete na domači strani www.bralnice.si. Krovni organizator festivala je založba Miš, soorganizatorji pa Knjižnica Domžale in Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ter Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...