Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske književnosti in branja

Tilka Jamnik, Bukla 95-96, 20.11.2013

Priznanja slovenske sekcije IBBY promotorjem mladinske književnosti in branja

Letos Slovenska sekcija IBBY že četrtič zapored podeljuje priznanja za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Podelitev bo na Slovenskem knjižnem sejmu v petek, 22. novembra 2013, ob 12.30 na prireditvi z naslovom NEUMORNA TROJKA SLOVENSKE MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI, tj. skupni prireditvi Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS ter revije Otrok in knjiga.

Nagrado Slovenske sekcije IBBY 2013 prejme:
Matična knjižnica Kamnik.

Priznanja Slovenske sekcije IBBY 2013 prejmejo:
Mojca Balant, šolska knjižničarka z OŠ Bršljin,
Darka Tancer - Kajnih, urednica revije Otrok in knjiga ter profesorica slovenščine na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše,
MKL, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Matična knjižnica Kamnik (ustanovljena leta 1949) je kot potrditev za svoje kakovostno delo leta 2008 kot druga splošna knjižnica v slovenskem prostoru pridobila certifikat kakovosti ISO 9001.

Nagrado pa ji Slovenska sekcija IBBY podeljuje za uspešno promocijo branja, ki jo izvaja v tesnem povezovanju z ohranjanjem in širjenjem lokalnega folklornega pripovedništva.
S pomočjo zunanjih sodelavcev in v sodelovanju z vrhunskima ilustratorjema Kostjo Gatnikom in Andrejo Peklar je objavila knjigi: Veronika z Malega gradu: ljudsko pripovedno izročilo s Kamniškega (1999, prenovljena in dopolnjena izdaja 2009) in Zlati hrib: Pravljice in povedke iz Tunjic in okolice (2013). Ljudsko izročilo je približala tudi mlajšim generacijam v obliki interaktivne knjige Veronika z Malega gradu (www.kamniskaveronika.net). Zbrali in uredili so bibliografijo pravljičarja Gašperja Križnika z naslovom Jenkret je biv (2008), vsako leto izdajo Rokovnik z utrinki iz domoznanske zbirke. Med preostalimi projekti Matične knjižnice Kamnik naj opozorimo na inovativni projekt Jezik: moj, tvoj, naš, ki je namenjen spoštovanju multikulturnosti. Sicer pa naj med zanimivimi storitvami in uspešnimi projekti, s katerimi promovirajo knjižnične zbirke, branje in bralno pismenost, omenimo le še Bralne mozaike za bodoče starše in Poletno družinsko branje, Predbralno značko Veronikin zaklad, še prav posebej pa Križnikov pravljični festival in Kamniške pravljične poti, s katerimi ohranja in širi lokalno folklorno pripovedništvo med vse sloje prebivalstva ne le v lokalnem, temveč tudi v širšem slovenskem prostoru.

Mojca Balant (1960), knjižničarka na OŠ Bršljin, temeljne naloge knjižničarja nadgrajuje s številnimi dejavnostmi, ki bogatijo šolski in tudi širši prostor. Namenjene so učencem, strokovnim delavcem,

staršem in deloma tudi preostalim uporabnikom. Najmlajšim učencem leto za letom pripravlja pravljične urice, starejše pa vpeljuje v knjižnično delo. Neprecenljiva je njena skrb za bralno kulturo: izkazuje se s bibliopedagoškimi urami, predavanji idr. za posamezne razrede in z vodenjem več bralnih značk na osnovni šoli (Župančičevo BZ za učence vseh razredov, dodatno Jurčičevo BZ za tiste učence tretjega triletja, ki so Župančičevo že opravili, Ostržkovo priponko-BZ za učence v podaljšanem bivanju, učiteljsko bralno značko). Skrbi za gostovanja literarnih, likovnih in drugih ustvarjalcev na šoli ter z učenci sodeluje v raznih bralnih projektih. Svoje znanje in izkušnje posreduje sodelavcem v svoji regiji in tudi v Sloveniji; naredila pa je že tudi korak v mednarodni prostor.
Mojca Balant po svoji strokovnosti, ustvarjalnosti in širokopoteznosti prav gotovo izstopa med šolskimi knjižničarji in mentorji branja v slovenskem prostoru.

Darka Tancer - Kajnih (1956), urednica revije Otrok in knjiga in profesorica slovenščine na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše, je strokovnjakinja, ki jo mladinska književnost vseskozi izrazito

opredeljuje, vse od tedaj, ko je bila bibliotekarka v Mariborski knjižnici in vodja Službe za mlade bralce ter predavateljica na Pedagoški akademiji. Kot urednica revije Otrok in knjiga zavzeto in neutrudljivo išče nove poti, povezovanja, sodelovanja in strokovna izhodišča. Je tudi odlična in pronicljiva organizatorka, usmerjevalka literarnih srečanj in dogodkov (simpozijev in okroglih miz na Očesu besede idr.) in aktivna sodelavka v društvih, organizacijah, žirijah idr. (v Društvu Bralna značka Slovenije-ZPMS, v Slovenski sekciji IBBY, pri nagradi večernica idr.).
Darka Tancer - Kajnih na različnih delovnih področjih, povezanih s svojimi zaposlitvami in strokovnim delovanjem, ob vsem službenem delu kot profesorica neumorno promovira književnost in branje med srednješolci ter snuje zanimive slovenske in mednarodne projekte.

Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana (ustanovljena kot Pionirska knjižnica leta 1948) je v Sloveniji edini in osrednji center s področja

mladinske književnosti, knjižničarstva in promocije branja. Zbira in preučuje informacije in gradivo s svojega področja ter jih posreduje v slovenski in mednarodni prostor. Dragoceni zbirki sta tudi arhiv slovenske in v slovenščino prevedene mladinske literature ter arhiv slovenske mladinske periodike. Pripravlja redna strokovna srečanja (strokovne srede) za mladinske in šolske knjižničarje. Vsako leto pripravi Priročnik za kakovostno branje (nekdaj Priporočilni seznam mladinskih knjig), ki je edinstven kritični pregled celotne mladinske knjižne produkcije v Sloveniji, v zadnjih letih podeljuje tudi priznanja »zlata hruška«. Pionirska je nosilka več nacionalnih projektov s področja branja (npr. MEGA kviz), pri katerih sodelujejo mladi po vsej Sloveniji, slovenski otroci v zamejstvu in v tujini. Tesno sodeluje z drugimi sorodnimi ustanovami tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru in ne nazadnje s Slovensko sekcijo IBBY, ki ima sedež v Mestni knjižnici Ljubljana.

Priznanja Slovenske sekcije IBBY sofinancira JAK Republike Slovenije.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...