Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Nacionalni projekt »Rastem s knjigo«

Tjaša Urankar, Bukla 93, 10.9.2013

Nacionalni projekt »Rastem s knjigo«

Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo« se vsako leto pričenja 8. septembra, ob mednarodnem dnevu pismenosti. V šolskem letu 2013/14 že osmič poteka v osnovni šoli in četrtič v srednji šoli. Projekt vodi Javna agencija za knjigo RS (JAK) v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS, Združenjem splošnih knjižnic, Zavodom za šolstvo RS, Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije in Društvom slovenskih pisateljev.

Projekt poteka v splošnih knjižnicah, slovenskih osnovnih in srednjih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter šolah v zamejstvu, nekaterih Evropskih šolah, kjer so Slovenci in v t. i. slovenskih sobotnih šolah po svetu.
JAK vsako leto na javnem razpisu izbere dve knjigi, primerni za sedmošolce in dijake prvih letnikov. V izbor pa so lahko uvrščeni le slovenski mladinski avtorji. Za sedmošolce je za letošnje šolsko leto izbrana knjiga Kot v filmu pisatelja, pesnika, dramatika, esejista in režiserja Vinka Möderndorferja z ilustracijami Damijana Stepančiča. Dijaki prvih letnikov pa bodo spoznavali knjigo pisatelja, pesnika, režiserja in kolumnista Gorana Vojnoviča z naslovom Jugoslavija, moja dežela.

Vsak sedmošolec oz. dijak prvega letnika v dar dobi izbrano knjigo ob letnem obisku najbližje splošne knjižnice, ki za mlade obiskovalce pripravi predstavitev knjižnice (knjižnično-informacijska znanja) ter najnovejšega mladinskega leposlovja, nato pa jih seznani z izbrano knjigo in njenim avtorjem. Izbor knjige je osredotočen na kakovostno in aktualno slovensko mladinsko literaturo, ki s svojo tematiko pritegne najširši krog mladih bralcev. Na voljo so tudi kratki predstavitveni filmčki z avtorji. Šole in drugi udeleženci projekta pa izbrano knjigo uporabijo pri pouku za domače branje ali ob prebiranju knjig za bralno značko.

Sodelovanje v projektu »Rastem s knjigo« je zelo množično, saj zajema okoli 99 % osnovnih šol in okoli 88 % srednjih šol. V vseh letih do sedaj pa je knjige v dar dobilo več kot 200.000 mladih.

Pri širjenju bralnega virusa med mladimi niso nepomembni cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo«, kot so spodbujanje dostopnosti slovenskega mladinskega leposlovja, promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev, zlasti pa motivacija šolarjev in dijakov za branje ter njihov obisk splošnih knjižnic. Zato je vredno poskusiti svet branja in se ujeti vanj.

Več o projektu si lahko preberete na:
http://jakrs.si/rastem_s_knjigo/

Podarjene knjige za sedmošolce 2006-2013:
2006/07: Neli Kodrič: Na drugi strani
2007/08: Slavko Pregl: Spričevalo (ilustracije: Arjan Pregl)
2008/09: Ervin Fritz: Vrane (ilustracije: Matjaž Schmidt)
2009/10: Dušan Čater: Pojdi z mano
2010/11: Tone Pavček: Majnice – fulaste pesmi (ilustracije: Kostja Gatnik)
2011/12: Desa Muck: Blazno resno o šoli (ilustracije: Matej de Cecco)
2012/13: Tadej Golob: Zlati zob (ilustracije: Ciril Horjak)

Podarjene knjige za dijake prvih letnikov 2010-2013:
2010/11: Slavko Pregl: Geniji brez hlač
2011/12: Andrej Rozman Roza: Izbrane Rozine v akciji (ilustracije: Svjetlan Junaković)
2012/13: Cvetka Bevc: Desetka


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...