Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
BuklaPlus

Nove slikanice slovenskih založb v Italiji

Iztok Ilich, Bukla 97-98, 04.2.2014

Nove slikanice slovenskih založb v Italiji

Skupna stojnica, na kateri so se na zadnjem knjižnem sejmu v Ljubljani predstavile slovenske založniške hiše v Italiji, je znova ponujala vrsto novitet, izdanih s hvalevredno podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in svetu. Med njimi so izstopale zlasti slikanice za najmlajše, ki na naši strani večinoma ostajajo bolj ko ne prezrte in neznane. Pa bi bilo prav, da bi zanje vedeli in jih tudi jemali v roke, saj prihajajo njihovi večinoma uveljavljeni avtorji z obeh strani meje. Povrhu so zamejci zaradi svojega posebnega položaja – pripadnosti manjšini, ki ji oblasti na vseh ravneh pogosto odrekajo tudi uradno zagotovljene pravice – za mnoga vprašanja bolj občutljivi, kot smo rojaki v matični državi.

Nina Kokelj in Saška Rakef sta za zadrugo Novi Matajur iz Čedada – ki združuje tednik z enakim naslovom ter knjižno založbo in med Slovenci v Videmski pokrajini pa tudi drugod v Italiji, kjer je še živa slovenska beseda, najbolj razširjeni mladinski mesečnik Galeb – ustvarili niz kratkih zgodb, povezanih s skupnim naslovom Svinčnik je zanje napisal (42 str., t. v., 15 €). Vsaka po svoje, naravnost in v prispodobah, govorijo o osamljenosti in ljubezni ter o krhkosti narave in medčloveških odnosov, čemur je ilustratorka Nina Mrđenovič dodala svoje videnje in občutenje.

Prvi slikanici o Medvedu in miški (36 str., t. v.) pisateljice Majde Koren in slikarja Bojana Jurca se je pridružilo znatno obsežnejše nadaljevanje Medved in miška 2 (64 str., t. v., 15 €). Oba prikupna živalska lika se iz pustno razigranega Trsta odpravita na odkrivanje naravnih lepot in zanimivosti Slovenije po dolgem in počez vse tja do Ljubljane. Tako zasnovana slikanica je posrečen, prednajstniškim bralcem prilagojen vodnik po naši državi in obenem povabilo, da se na to raziskovalno pot tudi odpravijo.

Že leta 1945 ustanovljeno Založništvo tržaškega tiska ZTT EST je po odmevni objavi slikanice Škrobek kuha s kuharskimi recepti in nasveti za najmlajše nastopilo s priročnikom Jem zdravo, živim zdravo! (62 str., m. v., 10 €). Z njim je Peter Ferluga, idejni oče prikupnega lika Škrobka, z ilustratorko Chiaro Sepin in s strokovnima sodelavkama, pediatrinjo dr. Marino Trevisan in nutricionistko Mojco Cepuš ob strani, pripravil še svojevrsten povzetek v duhu »Kar se Jenezek nauči …« Ta druga slikanica torej ne uči kuharskih veščin, ampak starše, stare starše in predvsem same otroke razumljivo in s pomočjo šaljivih ilustracij opozarja, kako pomembna je za zdravo in uravnovešeno prehrano že pravilna izbira živil in drugih sestavin. Pri tem ne pozabi tudi na napotke, kot je: »Vašemu otroku bo bolj koristil (in manj škodil) topel objem kot pa kup bombonov, lizik in piškotov!«

ZTT EST je nastopilo s še dvema novima literarnima naslovoma. Dvojezična knjižica – s slovenskim besedilom in vzporednim italijanskim prevodom – Sinjerdeča/Rossoazzura s poetičnim besedilom Maše Ogrizek in ilustracijami Dunje Jogan (20 str., t. v., 6 €) ni namenjena najmlajšim, temveč že nekoliko zrelejšim bralcem: govori o potovanju desetletne deklice Sinje v materino telo oziroma o trenutkih, ko se v intimno bližino med materjo in hčerjo začne zarezovati nujnost odraščanja z vsemi valovanji, ki jih prinaša.

Pri izdaji slikanice Prigode jamskega škrata Perkmandlca (24 str., t. v., 12 €) je sodeloval Rudnik živega srebra Idrija, kjer se je v preteklosti med rudarji tudi spočel niz zabavno-srhljivih zgodb o srečevanjih z nagajivim škratom otroške postave, opravljenim v rdečo suknjico, z zelenimi hlačkami, rdečo kapico na glavi in jamsko svetilko v rokah. Mladim bralcem je te prigode, skupaj s stoletno zgodovino kopanja rude in pridobivanja živega srebra, slikovito opisal Robert Šabec, ilustracije pa dodal Jurij Pfeifer.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...