Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Bukla 64, april 2011

Okno v svet

The Edge of Physics: A Journey to Earth\'s Extremes to Unlock the Secrets of the Universe
Anil Ananthaswamy
Gerald Duckworth, 2010

Urednik pri reviji New Scientist se je podal na popotovanje po odročnih koncih našega planeta, kjer potekajo pomembni fizikalni eksperimenti. Bil je v Sibiriji, kjer si je ogledal »nevtrinski teleskop«, v čilski puščavi Atacama, kjer prav tako lovijo delce z neba, na havajski gori Mauna Kea, kjer je astronomski observatorij, v Cernu, na Antarktiki in Južnem polu ter v Tibetu in v Kaliforniji. O svojih popotovanjih je napisal zanimivo knjigo, ki nam nazorno predstavi, kako je od blizu videti sodobna fizikalno-astronomska eksperimentalna znanost.

Great Philosophers Who Failed at Love
Andrew Shaffer
HarperCollins, 2011

Filozofija v dobesednem prevodu pomeni »ljubezen do modrosti«, zato se avtor skozi kratke zgodbice iz življenj nekaj deset velikih mislecev loti vprašanja, kaj se je pri filozofih z ljubeznijo dogajalo v praksi. S pomočjo mnogih zanimivih primerov pokaže, da najslavnejši filozofi še zdaleč niso bili tako dobri praktiki ljubezni, kot so bili vešči abstraktne ljubezni do modrosti. Ob branju knjige izvemo marsikatero podrobnost iz družinskega življenja ljudi, ki jih sicer poznamo samo prek njihovega dela. Ste vedeli, da je bil Heideggerjev sin v resnici plod afere njegove žene z družinskim prijateljem? Prava ljubezen Heidegger jevega življenja pa je bila njegova študentka, ki je kasneje postala ena najpomembnejših filozofinj dvajsetega stoletja.

The Hidden Reality:
Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos
Brian Greene
Knopf, 2011

Obstoj vzporednih vesolij že dolgo časa buri domišljijo tako ljubiteljev znanstvene fantastike kot tudi mnogih filozofov, ki so si s takšnimi idejami pomagali pri svojih teorijah. Brian Greene, ugledni fizik in avtor več odmevnih poljudnoznanstvenih knjig in televizijskih serij, nas v novi knjigi seznani s paralelnimi svetovi, kot jih obravnava sodobna znanost. Čeprav še nismo blizu trenutku, ko bomo takšne hipoteze lahko preverjali tudi eksperimentalno, pa sodobna znanost idejo vzporednih vesolij vseeno obravnava zelo resno.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...