Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Bukla 62–63, februar – marec 2011

Okno v svet

Bounce: How
Champions are Made
Matthew Syed
Fourth Estate, 2010

Kaj imajo skupnega Mozart, Tiger Woods, sestri Williams in mnogi drugi uspešni športniki, znanstveniki in umetniki? Vsi verjetno najprej pomislimo na talent, a Matthew Syed, tudi sam nekoč vrhunski igralec namiznega tenisa, nas prepriča o nasprotnem. Ob mnogih zanimivih dogodivščinah iz življenjskih zgodb uspešnih posameznikov pokaže, da skrivnost uspeha nikakor ni dedna. Geniji se ne rodijo, ampak nastanejo kot rezultat dolgotrajnega sistematičnega dela in vaje. V podporo tej trditvi navede tudi veliko znanstvenih raziskav.


Energy, the Subtle Concept: The discovery of Feynman’s blocks from Leibniz to Einstein
Jennifer Coopersmith
Oxford University Press, 2010

Knjiga pripoveduje zanimivo zgodbo o razvoju pojma energija od začetkov sodobne znanosti do današnjih dni. Ta osrednji pojem naravoslovne znanosti nam poskuša avtorica, ki je sicer raziskovalka na področju fizike, pojasniti na poljuden način in praviloma brez enačb. Energijo tudi v vsakdanji govorici neprestano omenjamo, a se večinoma sploh ne zavedamo, za kako kompleksen pojem (z razvojem katerega so se ukvarjali mnogi veliki umi človeštva) gre.


The Wisdom of Crowds
James Surowiecki
Doubleday, 2004
Avtor pojasnjuje mehanizme, zaradi katerih je množica v določenih okoliščinah izjemno inteligentna, saj lahko njeni dosežki močno presegajo zmožnosti najbolj sposobnih posameznikov, ki jo sestavljajo. Čeprav v množici nihče sam zase ni sposoben velikih dosežkov, lahko s pravimi mehanizmi sprejemanja skupnih odločitev skupina dosega izjemne rezultate. Pomemben pogoj, ki mora biti bo tem izpolnjen, je, da posamezniki, ki sestavljajo množico, mislijo in delujejo čim bolj neodvisno in se zanašajo predvsem na lastne izkušnje, informacije in sklepanje.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...