Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Bukla 60–61, december 2010 - januar 2011

Okno v svet

Breakthrough! : How the 10 greatest discoveries in medicine saved millions and changed our view of the world
Jon Queijo
FT Press, 2010

Knjiga nam predstavi deset najpomembnejših dosežkov medicine. Zgodba se začne s Hipokratom, nadaljuje z odkritjem pomena čistoče za preprečevanje okužb, spoznanjem pomena bakterij in virusov kot povzročiteljev bolezni, anestezijo, rentgenskim slikanjem, cepivi, antibiotiki, strukturo genetskega zapisa v obliki DNA in s pristopom k zdravljenju psihičnih bolezni. Na koncu avtor malo nespretno v svoj izbor doda še alternativno medicino, zaradi česar so mnogi kritiki sicer zelo dobro knjigo neupravičeno kritizirali. Če bi istemu poglavju dal naslov »Pomen placeba za zdravljenje«, bi bilo zadoščeno tudi kritiki, čeprav bi vsebina ostala enaka.

The Immortal Life of
Henrietta Lacks
Rebecca Skloot
Crown, 2010
Izjemna zgodba o revni temnopolti Američanki, ki je leta 1951 umrla za rakom, a je njeno telo na neki način še vedno živo. Iz celic njenega tumorja so namreč izdelali prvo celično linijo neskončno deljivih se celic človeškega tkiva, ki jih je danes po vsem svetu skupaj bistveno več, kot je bilo pred dobrega pol stoletja težko telo Henritte Lacks. HeLa-celice, kot so jih poimenovali, so postale pomemben pripomoček sodobne biomedicinske znanosti, z raketo so poletele v vesolje, pomagale pa so tudi vzpostaviti industrijsko panogo, v kateri se danes pretakajo milijarde dolarjev.

Catching Fire: How Cooking Made Us Human
Richard Wrangham
Basic Books, 2010

Profesor biološke antropologije s Harvarda razvija zanimivo hipotezo o velikem razvojnem pomenu kuhanja oziroma sploh dodatne, predvsem toplotne obdelave hrane pred zaužitjem. Po prepričanju avtorja smo se ljudje razvili iz »opic, ki so znale kuhati«. Te so nekoč davno začele kuhati in peči hrano, kar je pomenilo, da so jo lahko bistveno bolje in učinkoviteje prebavile. Zato so lahko uspešno oskrbovale s hranilnimi snovmi tudi vedno večje možgane, kar je posledično vodilo tudi k vedno novim odkritjem, ki so jim še dodatno olajšala življenje.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...