Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Okno v svet

Blood Work: A Tale of Medicine and Murder in the Scientific Revolution
Holly Tuckerl
W. W. Norton & Company, 2011

Zelo zanimiva in berljivo napisana zgodba o začetkih uporabe krvne transfuzije v medicini. Presenetljivo je, kako so bili pred nekaj stoletji problemi zdravnikov in naravoslovcev podobni današnjim težavam, s katerimi se srečujejo raziskovalci s področja matičnih celic. Če se je nekdanjim »varuhom javne morale« zdelo nesprejemljivo, da zdravilci izvajajo pretakanje krvi iz ene osebe na drugo ali – še huje – iz živali na človeka, četudi s tem rešujejo življenja, je danes njihovim daljnim potomcem enako nesprejemljiva podobna uporaba matičnih celic. V obeh primerih je šlo za povsem enako bojazen, da je v krvi oziroma v matičnih celicah shranjeno nekaj posebnega, kar presega golo materialnost, zato je treba ta del telesa še posebej skrbno varovati.

The 4% Universe: Dark Matter, Dark Energy, and the Race to Discover the Rest of Reality
Richard Panek
Oneworld, 2011

Knjiga govori o eni od največjih še nepojasnjenih skrivnosti vesolja, ki ji je sodobna znanost prišla na sled šele nedavno. Kot kažejo zadnje meritve, predstavlja običajna snov, ki jo poznamo in iz katere so zgrajeni planeti in zvezde, samo 4 odstotke vesolja. Vse drugo predstavljata skrivnostna temna snov in temna energija. Kako so znanstveniki prišli do te nenavadne ugotovitve in kakšne teorije razvijajo, da bi pojasnili dejansko sestavo vesolja, je nazorno predstavljeno v novi knjigi uveljavljenega pisca s področja poljudne znanosti.

Everything Is Obvious*: *Once You Know the Answer
Duncan J. Watts
Crown Business, 2011

Ljudje smo po naravi nagnjeni k temu, da si poskušamo dogodke čim bolj preprosto vzročno pojasniti. Težava, na katero opozarja avtor knjige, je v tem, da se nam takšna pojasnila zdijo povsem samoumevna, pri čemer pa pozabljamo, da gre pogosto le za varljiv psihološki učinek. Vse nam je povsem jasno, a šele za nazaj, ko že poznamo odgovor. Če bi morda prevladala alternativna pojasnitev istega dogodka, bi se nam drug odgovor prav tako zdel samoumeven, čeprav bi bil povsem nasproten temu, ki mu sedaj zaupamo. V knjigi so predstavljene tudi najnovejše znanstvene raziskave, ki še dodatno pojasnijo nastanek »učinka retroaktivne samoumevnosti«.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...