Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Bukla 67-68, julij-avgust 2011

Okno v svet

Four Fish: The Future of the Last Wild Food
Paul Greenberg
Penguin, 2010

Novinar New York Timesa Paul Greenberg opozarja na nujnost ponovnega premisleka globalne strategije ribolova, preden bo prepozno. Pri morski hrani se še ne zavedamo prav dobro, da ko jemo v odprtem morju ulovljene velike ribe, dejansko uživamo divjačino, katere populacija se nevzdržno manjša. Podobno kot smo pri kopenskih živalih skozi tisočletja udomačili nekaj vrst, ki jih lahko sedaj uspešno gojimo za prehrano, divjačino v gozdovih pa lovimo le v zelo omejenem obsegu, bomo morali nekaj podobnega prej ali slej storiti tudi z ribami.


Pythagoras: His Lives and the Legacy of a Rational Universe
Kitty Ferguson
Icon Books, 2011

Čeprav smo že vsi kdaj slišali za Pitagoro ali vsaj za njegov slavni izrek o pravokotnem trikotniku, pa malokdo natančneje pozna tega zelo vplivnega antičnega filozofa in znanstvenika. Iz zelo skopih informacij, ki so se o njegovem življenju in delu ohranile v 2500 letih, je priznana pisateljica knjig o znanosti in znanstvenikih napisala obsežno delo o tem pomembnem antičnem mislecu in njegovem vplivu na poznejše velike filozofe in znanstve nike od Platona do Bertranda Russlla.


An Ocean of Air: A Natural History of the Atmosphere
Gabrielle Walker
Bloomsbury, 2007

Ocean zraka je v obliki zanimivih zgodb napisana knjiga o raziskovanju zemeljske atmosfere od obdobja renesanse do današnjih dni. Najprej izvemo, kako so sploh ugotovili, da obstaja atmosfera, in začeli meriti zračni tlak. Nato so raziskovali še kemijsko sestavo zemeljskega ozračja, se z baloni podajali na sam njen rob, študirali vetrove in skoraj uničili zelo pomembno ozonsko plast.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...