Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 81, 5.9.2012

Okno v svet

Dreamland
David K. Randall
W. W. Norton & Company, 2011

Prijazna knjiga o najrazličnejših znanstvenih raziskavah spanja in teorijah o tem, kako spanje poteka, zakaj sploh spimo, koliko spanja potrebujemo vsak dan, ali spijo moški drugače kot ženske, in o podobnih zanimivih vprašanjih. Znanstvene razlage in anekdote se prepletajo s praktičnimi nasveti, denimo kako premagati nespečnost ali uspavati otroka.


The Irrationals
Julian Havil
Princeton University Press, 2012

Da obstajajo tudi iracionalna števila, se pravi števila, ki jih ne moremo zapisati v obliki razmerja dveh celih števil, vemo že 2500 let, a šele zadnjih 150 let jih zares dobro razumemo. Knjiga predstavlja vodnik v svet idej, tvorcev teh idej in krajev, kjer so se rojevale ideje, povezane s tem tisočletja dolgim raziskovanjem nečesa, kar je zaradi svoje izmuzljivosti že prve grške učenjake spravljalo ob živce.


The Winner Effect
Ian Robertson
Bloomsbury Publishing, 2012

Raziskovalci so pri poskusih z mišmi opazili, da se je miška, ki so jo pred spopadom z enakovredno tekmico soočili z omamljeno nasprotnico, ki jo je brez težav premagala, v enakovrednem boju odrezala bolje kot miška, ki pred spopadom ni zmagala. Pojav so poimenovali zmagovalni učinek (winner effect) in preprosto pomeni, da posamična zmaga poveča verjetnost zmage tudi v naslednjem boju. Zelo zanimiva knjiga obravnava vpliv zasedanja položaja moči v živalski in človeški družbi na dogajanje v možganih.

Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...