Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 89-90, 16.5.2013

Okno v svet

Brain on Fire: My Month of Madness
Susannah Cahalan, Free Press, 2012

Napeta avtobiografska zgodba mlade newyorške novinarke, ki se je leta 2009 prestrašena zbudila privezana na bolniško posteljo v njej povsem neznani sobi. Kmalu zatem je spoznala, da se zadnjega meseca svojega življenja sploh ne spominja, še nekaj tednov pred tem pa je bila povsem običajna zdrava štiriindvajsetletnica. Za srečen konec pretresljive zgodbe je poskrbel nevrolog, ki je po množici napačnih diagnoz posumil, da je vzrok hudih težav redka avtoimunska bolezen, ki napade možgane.

Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think
Viktor Mayer-Schonberger in Kenneth Cukier
Eamon Dolan/Houghton Mifflin Harcourt, 2013

Fenomen »velikih podatkov« (»big data«) bo prihodnja leta pomembno vplival na to, kako dojemamo svet in svoj položaj v njem. Podatki bodo postali pomemben kapital oziroma nekakšna »nafta« nove dobe razvoja, v katero pravkar vstopamo. Avtorja ugotavljata tudi, da naša družba hitro prehaja iz dobe, ko je informacij praviloma primanjkovalo, v dobo, ko bo naenkrat težave povzročalo tudi to, da bomo imeli podatkov na nekaterih področjih morda celo preveč.

Measurement
Paul Lockhart,
Belknap Press, 2012

Izvrstna predstavitev in pojasnitev načina, kako razmišljajo matematiki. Brez odvečnega strokovnega besedišča spoznamo vse bistvene metode, s katerimi se matematiki lotevajo svojih raziskav. Avtorju je uspelo napisati lahkotno in prijazno knjigo o mnogim bralcem še vedno razmeroma težko dostopni tematiki.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...