Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 100, 21.5.2014

Okno v svet

Social Physics
How Good Ideas Spread – The Lessons from a New Science
Alex Pentland
The Penguin Press, 2014

Je mogoče k raziskovanju odnosov v družbi pristopiti povsem eksaktno z izvajanjem poskusov, ki so bili v preteklosti značilni predvsem za naravoslovne znanosti? Alex Pentland z univerze MIT pravi, da lahko s pomočjo sodobne tehnologije preučujemo sodelovanje med ljudmi tudi tako, da prebivalcem neke soseske na primer razdelimo zastonj mobilne telefone z vgrajenim posebnim programom, ki zbira podatke o srečanjih in gibanju ljudi ter jih posreduje raziskovalcem. Ugotovitve, do katerih je prišel z novo metodo, ki jo imenuje fizika družbe, so zelo zanimive.

Plato at the Googleplex
Why Philosophy Won\'t Go Away
Rebecca Goldstein,
Pantheon, 2014

Kaj bi Platon povedal, če bi ga povabili na televizijsko omizje o odnosu med etiko in religijo? Kakšno bi bilo njegovo stališče glede trditev nekaterih znanstvenikov, da lahko s slikanjem možganov dokažejo, da ljudje nimamo svobodne volje? Kako bi se odzval, ko bi izvedel, da je danes najboljša enciklopedija proizvod anonimnih zanesenjakov? Avtorica knjige se inovativno loti vprašanja aktualnosti filozofije v enaindvajsetem stoletju: Platona postavi v današnji čas in ga, opremljenega s prenosnim računalnikom, pošlje na predavateljsko turnejo. Dobesedni navedki iz Platonovih knjig tako zaživijo v povsem novi luči.

Survival of the Sickest
The Surprising Connections Between Disease and Longevity
Sharon Moalem, Jonathan Prince,
HarperCollins, 2007

Med branjem zelo zanimive in dobro napisane knjige o najrazličnejših boleznih in mehanizmih, ki jih povzročajo, se pred nami izrisuje malo drugačna predstava o dogajanju v človeškem telesu, kot smo je vajeni. Morda se sliši nenavadno, a določene bolezni lahko življenjsko dobo tudi podaljšajo.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...