Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Okno v svet

Okno v svet

Sašo Dolenc, Bukla 105-106, 26.11.2014

Okno v svet

The Science of Interstellar
Kip Thorne
W. W. Norton & Company, 2014

Sočasno s premiero novega odmevnega znanstvenofantastičnega filma Medzvezdje je izšla tudi knjiga režiserjevega znanstvenega svetovalca, sicer profesorja fizike in enega največjih strokovnjakov za črne luknje. V njej opisuje, kako je z nasveti pomagal pri pripravi in snemanju, hkrati pa sistematično predstavi tudi znanstveno ozadje vseh nenavadnih dogodkov, ki se zvrstijo v filmu. Da ne bi prihajalo do nesporazumov, posamezna poglavja knjige opremi s posebnimi simboli, ki označujejo stopnjo preverjenosti posamezne teorije, ki jo opisuje. Sledijo si vse od povsem preverjene teorije do velike spekulacije.

How We Got to Now
Six Innovations that Made the Modern World
Steven Johnson,
Riverhead, 2014

Ko vsakodnevno uporabljamo dosežke moderne civilizacije, se le malokdaj zamislimo in vprašamo, kdo je dejansko zaslužen za to, da nam iz pipe priteče pitna voda, da lahko v trgovini vse leto kupujemo raznoliko hrano in da si ponoči lahko prižgemo luči. Steven Johnson v knjigi in istoimenski televizijski nanizanki predstavi ozadje šestih ključnih tehnoloških iznajdb, na katerih temelji naša civilizacija. Podobno kot pri velikih znanstvenih odkritjih je šlo tudi pri tehnoloških inovacijah za dolgotrajno in naporno delo mnogih izjemno sposobnih posameznikov, ki pa jih širša javnost večinoma sploh ne pozna.

On Immunity
An Inoculation
Eula Biss,
Graywolf Press, 2014

Pisateljica Eula Biss je napisala izvrstno knjigo o imunologiji in cepljenju, ki teme ne obravnavava na običajen način, značilen za poljudnoznanstveno literaturo. V knjigi bralcev ne nagovarja le z nazornimi primeri in zanimivimi zgodbami, ampak zapleteno medicinsko temo podrobno predstavi skozi vrsto esejev, ki so slogovno bliže literarnim študijam kot poljudnoznanstvenim besedilom.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...