Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Bralnice pod slamnikom

Ema Karo, Bukla 141, 11.4.2018

Bralnice pod slamnikom

Na fotografiji: Toon Tellegen - Kosovelova knjižnica Sežana

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki se je to leto rahlo prelevil v Bralnice pod kučmo, saj se je srž dogajanja prestavila v prva dva tedna februarja, že osmo leto povezuje priznane slovenske ustvarjalce z njihovimi mladimi oboževalci. Bralnice pa še vseeno ne bodo čisto zamenjale svojega slamnika za kučmo, saj se bo kar nekaj dogodkov odvilo še aprila, med drugim tudi dolgo pričakovani obisk angleškega pisatelja Kevina Brooksa. Festival, ki sicer izvirno domuje v Domžalah in ga organizira založba Miš, zdaj poteka že v več kot trideset krajih po vsej Sloveniji, širitvam pa ni videti konca, saj se to leto festivalsko dogajanje pomika tudi v štajerske konce.

Letošnja tema festivala je bila Novi začetki. V okviru festivala je bil zato razpisan likovno-literarni natečaj z istim naslovom. Prav nekateri izmed prejetih prispevkov, ki so jih napisali učenci, ki so šele nedavno prispeli v Slovenijo, so komisijo natečaja tako ganili, da je to vodilo v odločitev založbe Miš, da vsem učencem sodelujočih šol, ki so v Slovenijo prišli lani, podari knjige v dobrodošlico in v dodatno spodbudo za branje. Knjige nagrajenim na natečaju so podarili na slavnostnem odprtju festivala, ki ga je otvorila varuhinja človekovih pravic RS Vlasta Nuss dorfer, delil pa jih je priznani nizozemski pisatelj Toon Tellegen. Tudi to leto je bilo organizirano strokovno srečanje, ki je potekalo kmalu po slavnostnem odprtju in se je tokrat posvečalo bralni motivaciji in raznolikosti gradiv. Kljub manjšemu snežnemu metežu je posvet privabil pravo množico vedoželjnih udeležencev.

Pozitivni odzivi, ki jih založba dobi od otrok, učiteljev pa tudi ustvarjalcev, so čudovita motivacija, da se festival popelje še v deveto, deseto, enajsto … leto. Otroci se na srečanja z ustvarjalci pripravljajo vse leto – ustvarjajo likovne umetnine, pripravljajo dramatizacije, intervjuje, glasbene nastope, aktivnostim skoraj ni konca. Na OŠ Martina Krpana so pisateljici Maši Ogrizek uprizorili Krasno zgodbo, na OŠ Rodica so pripovedovalko Ano Duša povabili na čajanko in z njo delili lokalno zgodbo o Adamu Ravbarju, učenci OŠ Preserje pri Radomljah so se preizkusili kot pesniki in Tilki Jamnik recitirali svoje umetnine, na OŠ Livada so otroci skupaj z Mašo Ogrizek in Miho Hančičem likovno ustvarjali in risbe popestrili z zapisi v svojih maternih jezikih … To je samo nekaj utrinkov s srečanj, ki drugače vključujejo še marsikateri zanimiv trenutek in pripetljaj. Pisemca zahvale učencev sodelujočih šol dokazujejo, kako zelo ta srečanja vplivajo na mlade bralce, pa tudi na branost knjig, saj te po obisku navad no kar same letijo s knjižničnih polic v šolske torbe. Vključeni pa so tudi tisti malo manjši, ki še ne berejo sami. Mentorica Klementina Butina in otroci iz Vrtca Mornarček Piran so, recimo, gostili Tilko Jamnik, poslušali so prav ljice, likovno ustvarjali, igrali pa so se tudi knjižnico. Malčki so si izdelali knjižnične izkaznice in si sami izposojali knjige, igra pa jih je tako navdušila, da so se jo igrali še naslednji dan.

Festivalske aktivnosti pa ne nagovarjajo samo otrok, temveč pozitivno vplivajo tudi na ustvarjalce. Ti so vedno presenečeni, koliko truda je vloženega v pripravo na njihovo srečanje, za kar gre velika zasluga mentoricam branja, ki se naloge lotevajo z veliko domišljije in entuziazma. Slavko Pregl je, recimo, zapisal te vrstice o obisku na OŠ Litija:

»Če bi bil nekoč spet majhen in bi me starši peljali v osnovno šolo, bi zahteval, da me vpišejo v OŠ Litija. To je prelepa svetla šola, kjer ravnatelj, ki rad bere, vedno najde denar za nakup knjig za knjižnico. Duhovita knjiž ničarka, ki ji ljubezen do jezikov bliska iz vedrih oči in zna izbirati dobro, dekleta in fante očarljivo zapelje v svet branja. Zrinil se bom še med mlade knjižničarje in tudi tako spoznaval svet. Ko nam bo festival Bralnice pod slamnikom na obisk pripeljal kakšnega pisatelja, se bom potrudil, da bom lahko sodeloval v programu, ki se bo iskril od smeha in pravih besed. Potem se bo tudi ta pisatelj peljal domov in kajpak sanjaril: če bi bil nekoč spet majhen …«

Tudi na založbi pogosto sanjarijo, da bi bili lahko nekoč spet tako majhni, da bi se lahko otroško čudili ob izvedenih srečanjih, ampak zadovoljstvo ob opazovanju veselih obrazov, zatop ljenih v poslušanje, prebiranju skrbno spisanih vrstic zahval, nakopičenih v poštnem nabiralniku, in prosečim: »Še bi, še bi« proti koncu srečanj pretehtajo tudi to željo. Otroci, ki se letos udeležujejo srečanj, bodo čez nekaj let odrasli, in če fes tivalske aktivnosti v njih vzbudijo vsaj kanec ljubezni do branja, bo to korak v lepši svet.

Več in »vse« o festivalu lahko najdete na strani www.bralnice.si. Krovni organizator festivala je založba Miš, soorganizatorji pa Knjižnica Domžale, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Kosovelova knjižnica Sežana, Tolminska knjižnica Cirila Kos mača in Mestna knjižnica in čitalnica Idrija.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...