Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Pisateljski oder na 31. slovenskem knjižnem sejmu

Nina Kokelj, Bukla 116-117, 25.11.2015

Pisateljski oder na 31. slovenskem knjižnem sejmu

Knjige ni brez pisateljev, slovenskega knjižnega sejma ni brez Pisateljskega odra, zato najprej nekaj imen izjemnih avtorjev, ki bodo nastopili na njem; Svetlana Makarovič – s knjigo V tem mrazu, Cvetka Lipuš in Igor Pison – zamejska avtorja v pogovoru z Markom Kravosom, Meta Kušar – letošnja Veronikina nagrajenka, Josip Osti in Ciril Zlobec – oba pesnika ljubezni, Evald Flisar – z deseto izdajo Čarovnikovega vajenca, Silvana Paletti – pesnica in varuhinja rezijanskega izročila, modra žena prastarega spomina. Pa Esad Babačić. Maja Vidmar. V nedeljo pa Dino Bauk in Goran Vojnović.

Društvo slovenskih pisateljev veliko pozornost posveča tudi mednarodnemu sodelovanju. Tako letos na Pisateljski oder prihaja v okviru bilateralnih izmenjav kar pet delegacij iz tujine: Hrvatsko društvo pisaca, Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, Srbsko književno društvo, Festival fluSSidiverSi ter Društvo hrvatskih književnika.

In še dva gosta iz tujine – David Machado iz Portugalske ter Ida Hegazi Hoyer, iz Norveške, oba prejemnika evropske literarne nagrade 2015; k nam prihajata v okviru projekta Literary Europe Live, katerega partner je DSP, koordinatorka pa nevladna organizacija Literature Across Frontieres.

Predstavljamo tudi projekt Javne agencije za knjigo Republike Slovenije – Rastem s knjigo, programsko sodelovanje Društva slovenskih pisateljev z Vodnikovo domačijo ter projekt Društvaslovenskih pisateljev – Slovenska pisateljska pot in njegove razvojne dimenzije, tokrat tudi zamisel programa za mlade raziskovalce, slaviste, literarne vodnike, turistične delavce …

Posebno pozornost si zasluži četrtkov dogodek z naslovom »Mlada slovenska poezija – od prvih verzov do prve pesniške knjige«. Na Pisateljski oder so vabljeni sočasni pesniški glasovi, med seboj različne poetike, ki so povezane s svežino izpisanega ter pesniškim nabojem, ki bo zagotovo vplival na slovensko poezijo. Mladi.

In – jubilanti. Pisatelj Robert Simonišek bo s kančkom svečanosti voščil jubilantom, članom DSP.

Letošnji program na Pisateljskem odru bogati sveže sodelovanje z Radiom Slovenija – programom ARS. Na odru se bodo tako dnevno vrstili popoldnevni in večerni literarni dogodki z neposrednim prenosom na valove tega radijskega kulturnega ambasadorja.

V četrtek zvečer boste tako, denimo, lahko prisluhnili pogovoru s prejemnikoma nagrade za najboljši prvenec leta oziroma priznanja za mladega prevajalca.

To smo torej pisatelji. Najdete nas na sedežu našega društva na Tomšičevi 12 v Ljubljani, v Kulturni soseski, na vsem svetu ter na – Pisateljskem odru 31. slovenskega knjižnega sejma.

Pa še nekje: brezdomce, Kralje ulice, bo v četrtek na Metelkovi ulici obiskal pisatelj Nejc Gazvoda, istega dne zvečer se bo pisateljica, pesnica, scenaristka in glasbenica Cvetka Bevc v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig srečala s kaznjenkami ter z njimi razmišljala o poteh življenja in o življenjskih prelomnicah. Pisatelj Andrej E. Skubic pa bo obiskal Zavod za usposabljanje invalidne mladine Kamnik (CIRIUS).

Saj pesniki, pisatelji –
moji so prijatelji.


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...