Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Slovenski knjižni sejem

Zdravko Kafol, foto: Matej Kerec (Arhiv 31. SKS), Bukla 126, 12.10.2016

Slovenski knjižni sejem

Veliko je razlogov, zakaj obiskati najstarejši, največji in najpomembnejši knjižni dogodek pri nas. Eden je najpomembnejši. Branje še nikoli ni bilo tako pomembno, kot je danes. Branje odpira vrata. S tem, ko beremo, ne pokažemo le, kdo smo, ampak kaj želimo postati. Julian Barnes pravi, da je branje edina prava stvar na svetu! Ne verjamete? Obiščite 32. slovenski knjižni sejem. V petih dneh vas na stotih razstavnih prostorih čaka tri tisoč novih knjig, srečali se boste lahko z enim od stotih domačih in dvajsetih tujih avtorjev, prisostvovali eni od dvesto petdesetih spremljevalnih prireditev, postali boste del 30.000-glave množice plemena bralcev.

- Leteli boste z rumenim dežnikom. Legendarna slovenska ilustratorka Marlenka Stupica je širokosrčno dovolila uporabo njene ilustracije iz knjige Moj dežnik je lahko balon Ele Peroci. Njena vnukinja, ilustratorka Hana Stupica, je ilustracijo deklice dopolnila s knjigo in pripisala naziv sejma, tako kot bi to naredila njena babica.

- Italija – la dolce vita, moda, dizajn, kapučino ... kaj pa sodobni italijanski knjižni avtorji? Te bomo v kontekstu Italije kot države v fokusu letošnjega knjižnega sejma skupaj z Italijanskim inštitutom za kulturo pripeljali v Ljubljano. Med gosti bodo pri bralcih priljubljena Susanna Tamaro, pa Paolo Rumiz (njegov roman Kot konji, ki spijo bo izšel pri Modrijanu) in Antonio Scurati (roman Nezvesti oče izide pri Mladinski knjigi) ter Andrea Tornielli. Izpustili ne bomo niti nekaj najvidnejših mislecev današnjega časa ter povabili Franca Berardija - Bifa. Sejem bosta obiskali tudi novinarka Cristina Battocletti, ki jo pri nas najbolj poznamo kot avtorico Pahorjeve biografije Figlio di nessuno (Nikogaršnji sin), ter avtorica in znamenita založnica, filmarka Elisabetta Sgarbi, ustanoviteljica založbe La nave di Teseo, ki bo sejem tudi odprla. Italijansko bo dišalo tudi iz kotička Kulinartfesta, italijanske teme bo predstavil program Debatne kavarne, Založniška akademija bo gostila nekaj vidnih predstavnikov panoge iz Italije, nekatera sejemska prizorišča bomo opremili z italijanskimi interierji ... Dobrodošla, bella Italia!

- Gostili bomo tudi Florence Hartmann, junakinjo našega časa, novinarko, pisateljico in borko za človekove pravice, nekdanjo tiskovno predstavnico glavne haaške tožilke Carle del Ponte.

- Letos bo otroški knjižni festival Cicifest še posebej živahen, zabaven in poučen. Ambasador festivala Niko Grafenauer je napisal čudovito poslanico otrokom in mladim o branju in knjigah, ki jo najdete na spletni strani sejma (www.knjiznisejem.si).

- Sejem bo odšel v goste v Brežice, kjer bo sejemsko dogajanje potekalo od jutra do večera, povsod od vrtca, lokalnih kulturnih ustanov, pa do doma za ostarele … Na sejmu bomo gostili Tolmin, ki je letos prejel naziv Alpsko mesto. Tako sejem ruši zidove in gradi mostove.

- Letos bomo delček sejemskega ozračja prinesli med otroke in odrasle, ki iz različnih razlogov na sejem ne (z)morejo. Vzgojni zavod Planina, materinski dom Mozirje, zapor Dob, otroški oddelek bolnice Murska Sobota, projekt Človek v Škofji Loki in center Janeza Levca bodo letos obiskali znani slovenski avtorji.

- Knjige in gledališče so izjemno povezani. Letos bo zato na sejmu več teatra. Lahko si bomo ogledali predstave gledališča Kamišibaj, Damir Zlatar Frey, koreograf, režiser, pisatelj, bo predstavil svojega Kristalnega kardinala, pomagala mu bo Nataša Barbara Gračner, v sodelovanju z Slovenskim gledališkim inštitutom bo na sejmu poleg drugih tudi Milena Zupančič, legendarna gledališka in filmska igralka.

- Slovenci premalo beremo in kupujemo premalo knjig. Na sejmu bodo na posebnem dogodku z naslovom Ker nam ni vseeno brali iz svojih priljubljenih knjig znani Slovenci in tako začeli nacionalno kampanjo Slovenija bere. Branje je zdravo zate in za državo, pravi Manca Košir, ena od ambasadork kampanje. Predsednik RS Borut Pahor je častni pokrovitelj kampanje.

- Tudi zato ker želi sejem postati tudi družabni dogodek, vesel in živahen, bodo letos na sejmu z nami Ditka Haberl, Manca Izmajlova, Adi Smolar
Tudi letos bo 3. program Radia Slovenija ARS na sejmu s svojim studijem, kjer bodo v živo ustvarjali program in ga posredovali v eter.  

- Sejem bomo letos tudi uradno zaprli z dogodkom v Klubu CD v nedeljo ob 18. uri. Petek in sobota bosta priložnost za "late night shopping" do 22. ure.

- Spremljajte nas na FB-strani in na spletu (@SlovenskiKnjizniSejem, www.knjiznisejem.si), kjer izveste vse v zvezi s sejmom. Tudi tisto »zakulisno«. :)


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...