Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0
Dodatni prispevki

Košarka in knjige

Tjaša Urankar, foto: KZS, Bukla 136, 13.9.2017

Košarka in knjige

Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture med mladimi Rastem s knjigo, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS (JAK) v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami, z osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter s šolami v zamejstvu, v šolskem letu 2017/2018 že dvanajstič vstopa med učence 7. razreda osnovnih šol in osmič med dijake 1. letnika srednjih šol.

Letos bodo osnovnošolci prebirali z modro ptico 2016 nagrajeni slovenski mladinski roman Mihe Mazzinija Zvezde vabijo, srednješolci pa slovensko poučno knjigo z znakom za kakovost zlata hruška 2016 Lučke Kajfež Bogataj z ilustracijami Izarja Lunačka, Planet, ki ne raste.
Med prvimi so letošnji izbrani knjigi v roke dobili tudi slovenski košarkarski reprezentanti in si na pripravah za Euro basket 2017 poleg napornih treningov prosti čas krajšali ob zanimivih dogodivščinah njunih glavnih junakov.
Tradicionalno sodelovanje s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) se uspešno nadaljuje že več kot deset let. Skupaj s KZS smo tudi letos podelili stotine knjig mlajšim kategorijam deklet in fantov, ki so obiskovali poletne košarkarske tabore ali pa ponosno zastopali našo državo na tekmovanjih po Evropi v mlajših selekcijah.
Knjiga je to poletje med drugim spremljala tudi slovensko žensko košarkarsko reprezentanco v Pragi na Eurobasketu, kamor so se dekleta uvrstila prvič in s svojo borbenostjo ter odlično igro močno opozorila nase. Srebrne košarkarice slovenske mladinske reprezentance do 20 let so letošnje poletje spisale zgodbo z medaljo na Portugalskem, mlade slovenske košarkarice do 14 pa so osvojile Slovenian Ball 2017 v Slovenj Gradcu.

Verjamemo, da je akcija JAK in KZS s knjigo in žogo spodbudila marsikatero pozitivno bralno-športno zgodbo, pa naj bo ta v svetu knjige, na košarkarskem igrišču, doma ali v šoli.
Še naprej držimo pesti z žogo in knjigo v roki ter se zavzemamo za spodbujanje branja in gibanja vseh generacij.
Več o projektu Rastem s knjigo OŠ in SŠ v šolskem letu 2017/2018 najdete na: http://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/letosnje-solsko-leto/.

Gašper Vidmar: »Med napornimi pripravami in tudi med evropskim prvenstvom vedno najdem čas, da preberem kakšno knjigo. Je poseben način sproščanja. Največ časa za branje imam na daljših potovanjih. Najraje imam zgodovinske romane.«


Povej naprej

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...